//

Глава Ватиканського банку закликає рейтингові агентства до більшої відповідальності

Глава Ватиканського банку Етторе Готті Тедескі закликав міжнародні рейтингові агентства бути більш обережними в своїх оцінках країн. Агенції повинні усвідомлювати серйозні наслідки своїх рейтингових рішень і краще пояснювати свої дії, заявив Готті Тедескі в інтерв'ю ватиканському  радіо. Однак, головний ватиканський банкір закликає з розумінням ставиться до зниження рейтингів деяких європейських країн американським агентством "Standard & Poor's". Європа втратила частину конкурентоспроможності в порівнянні з Азією, аналізує економіст. "Ми маємо справу з новим світовим порядком, в якому економічна влада переміщується із Заходу на Схід", - заявив Готті Тедескі.

 

В останні століття двічі стався переділ світу, і, як наслідок, економічне зростання західного світу значно затрималося. "Сьогодні ми маємо на Заході світ споживачів, а на Сході, світ виробників, які не є ще споживачами". У цій ситуації рейтингові агентства не можуть сказати, "що ми робимо хорошу роботу, тільки тому, що зробивши кілька маневрів, зменшимо державні витрати", - сказав глава Ватиканського банку.

 

Європа повинна спробувати відновити свою конкурентоспроможність і виходити з кризи разом зі Сполученими Штатами: "Беручи до уваги те, що криза торкнулася всю західну систему, Європу і Америку, ми повинні координувати один з одним вихід з ситуації, яка склалася".