//

Глава УГКЦ завершив пастирський візит до Саскатунської єпархії

23 вересня 2012 року завершився пастирський візит Глави УГКЦ до Саскатунської єпархії в Канаді. Він очолив Архиєрейську Літургію в катедральному храмі Святого Юрія м. Саскатун спільно з Владикою Браяном (Байдою), Єпархом Саскатунським. Після Богослужіння відбулося освячення іконостаса в храмі Блаженних мучениці Олімпії та Лаврентії.

 

Під час п’ятиденного візиту до Саскатунської єпархії Блаженніший Святослав зустрічався зі священиками, катехитами, школярами, студентами, молоддю, дорослими мирянами та людьми похилого віку. Глава УГКЦ відвідав чотири єпархіальних міста – Саскатун, Реджина, Принц-Альберт та Йорктон, – які водночас є деканальними осідками єпархії. У 178 парафіях єпархії душпастирює 21 священик і три диякони.

 

Парафія Святого Юрія м. Саскатун слугувала місцем для молитовних зібрань українських переселенців від 1910 року. Перша організаційна зустріч парафіян відбулася 29 вересня 1912 року. Першим храмом українців у Саскатуні була дерев’яна римо-католицька церква, яку українці купили 1917 року.

 

Будівництво теперішнього катедрального храму тривало від 1939 до 1943 року. Це восьмибанний храм хрестоподібної форми. Він збудований у візантійському стилі, має три апсиди з північної, південної та східної сторони. Мистецьке оформлення інтер’єру храму відбувалося впродовж 1950-1955 років. Іконостас встановлено 1991 року.

 

З часу створення Саскатунської єпархії 7 квітня 1951 року храм Святого Юрія став катедральним. Тут відбувалася інтронізація Владики Андрія (Роборека), першого єпископа, у 1951 році, Владики Василя (Філевича) у 1984 році, Владики Корнилія (Пасічного) у 1996 році, Владики Михайла (Вівчара) у 2000 році і Владики Браєна (Байди), теперішнього єпарха, у 2008 році.

 

Департамент інформації УГКЦ