//

Глава УГКЦ вручив відзнаки в'язня концтабору “Майданек”

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 23 червня в Українському домі в Києві вручив лауреатам відзнаки імені блаженного священномученика Омеляна Ковча, повідомляє кореспондент Тижня.

 

На церемонії були присутні представники різних релігійних конфесій та церков, громадські та державні діячі, дипломати різних країн, та представників культурно-мистецької, освітньої і наукової еліти України.

 

Цьогорічними лауреатами відзнак в’язня концтабору “Майданек” стали український поет і перекладач, лауреат премії імені Василя Стуса, член Спілки письменників України Мойсей Фішбейн, керівник Міжнародної лікувально-виробничої майстерні в Києві Ніна Горностай, яка вже більш як 36 років опікується психічно і неврологічно хворими людьми, Український католицький університет заснований в 1928-29 роках у Львові Митрополитом Андреєм Шептицьким і заступник міністра внутрішніх справ та адміниістрації Польщі Томаш Семоняк, за діяльність, що сприяє розвитку добросусідських стосунків між поляками та українцями.

 

Відзнака імені блаженного священномученика Омеляна Ковча вручається за значний внесок у справу екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, соціально-харитативної та благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки.

 

Омелян Ковч – священик, який рятував євреїв під час німецької окупації, а своє ув’язнення в концтаборі вважав місією і щоденно підтримував в’язнів.

 

Комітет із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча заснував у 2010 році відзнаку блаженного священномученика Омеляна Ковча, яка вручається щорічно. Перше нагородження відбулося у 2010 році в Луцьку. Тоді були нагороджені: польський режисер Гжегож Лінковський, ізраїльський науковець, історик і громадський діяч Аарон Вайс, український державний діяч Василь Кощинець, відомий український громадський діяч Євген Сверстюк.


Джерело: Тиждень