//

Глава УГКЦ: Візит блаженного Івана Павла ІІ знищив певні упередження

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук у розмові з кореспондентом англомовної версії Радіо Ватикану поділився  своїми враженнями від візиту Івана Павла ІІ на Україну.

 

Радіо Ватикан: Перш за все хочу запитати, чи може Ви сам маєте певні сильні спогади про цю подорож?

Блаженніший Святослав: Так, звичайно. Бо в цей час я був на посаді ректора Львівської Духової Семінарії. Наша семінарія готувала цей візит. Я був   відповідальним за Літургійну частину цього візиту , і протягом Літургії прислуговував Святішому Отцю і нашим єпископам.

Велика можливість!

Чудова можливість! Також я готував зібрання для зустрічі Папи в часі Літургії. Це було дуже емоційно, бо нас зібралось більше мільйона осіб для греко-католицької Літургії того дня.
 

Яку , на Вашу думку, спадщину він залишив  у Вашій країні?

Перш за все, він знищив певні упередження щодо самого папи,  щодо Католицької Церкви . Він показав доброту і автентичність євангельського проголошення , євангельської місії Церкви. Ці персональні контакти і досі добре пам’ятають.
 

Його великим бажанням було побачити кінець схизми, він дуже хотів, щоб  ці двоє легень , Східна і Західна, знову могли разом дихати . Але він не міг це здійснити. Яка надія існує тепер , на Вашу думку, щодо можливості примирення?

Я б сказав, що надія завжди існує (сміється - ред.). Тепер, напевне, українське суспільство знає набагато більше про Католицьку Церкву, навіть про греко-католиків, ніж це було десять років тому. Бо багато людей і досі живуть з тими категоріями, які їм залишила радянська пропаганда.  В ті часи Католицька Церква і особа Папи представлялась ворогом українського народу. Крок за кроком українське суспільство заново відкрило, що це не ворог, але великий авторитет, моральний авторитет не лише для католиків, але для всіх громадян України.

 

Повний текст інтерв'ю можна прочитати тут .