//

Глава УГКЦ в Нью-Йорку: Поза Богом неможливо бути свобідним

20 листопада 2011 року Блаженніший Святослав (Шевчук) відслужив Архієрейську Літургію в Нью-Йорку. Він молився в місцевому греко-католицькому храмі Святого Юрія у співслужінні митрополита Філадельфійського Степана (Сороки), єпископів Павла (Хомницького) і Василя (Лостена) із Стемфордської єпархії, священиків і місцевих вірян.

 

"Нью-Йорк є містом перетину різних культур, народів та релігій, -  зазначив у проповіді Глава УГКЦ. Це місто, збудоване задля ідеї свободи, що підтверджує статуя Свободи. Однак, якщо місто втікає від Бога, воно починає жити без людської гідності. Поза Богом неможливо бути свобідним".

 

На думку Блаженнішого Святослава, "хто відкидає Бога, той повертається до гріха. Лише в Ісусі Христі людина спроможна відновити свій образ, подобу та правдиву свободу. Ця свобода не є можливістю обирати між добром і злом. Вона дає змогу зробити правильний і визволяючий вибір на користь євангельських цінностей".

 

Глава УГКЦ заохотив місцевих греко-католиків свідчити свою віру на місці свого проживання. "Будьте вільними і робіть вільними тих, хто вас оточує. Хай ця можливість до свободи супроводжує нас до правильної волі. Про це ми молимося у молитві-гимні "Боже великий, єдиний". Волю і долю можна знайти саме в Ісусі Христі".

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Історична довідка

 

Греко-католики відслужили першу Літургію в Нью-Йорку в жовтні 1890 року в церкві Святої Бригіди. Початок служіння в храмі Святого Юрія датується 1905 роком. Освячення церкви відбулося в жовтні 1911 року. Від 1940 року при парафії діє католицька школа.

 

Довідка про недільне Євангеліє

 

Євангеліє неділі 20 листопада розповідає про гадаринського біснуватого, що жив без одягу, в гробах та був закутий в кайданах. Христос визволив його з неволі злого духа, повернувши гідність людини, яке Євангеліє описує через повернення одягу та слухання Божого слова біля стіп Ісуса. Завдяки сціленню злий дух увійшов в стадо свиней, яке кинулося з кручі в море. Жителі гадаринських околиць не прийняли Ісуса, оскільки через цей його вчинок вони втратили матеріальні добра. Святі Отці називали свинопасами тих, хто догоджав своїм пристрастям.

Джерело: ugcc.org.ua