//

Глава УГКЦ: в людині конкурують три види духів

Під час недільної зустрічі з молоддю Тернополя Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук наголосив на великій потребі церковних спільнот у добрих і досвідчених провідниках. 


Український народ має велику спрагу духовного життя і зацікавленість у ньому, зауважив Блаженніший: «Людина є духовною істотою. Це означає, що в її нутрі часом можуть між собою до певної міри конкурувати три різних види духів: людський дух, Святий Дух і нечистий дух. Як розрізнити одне від другого? Як зрозуміти: оце моє рішення, оця моя думка – як вона виникла? Під натхненням якого духа? Яким чином відкривати прояви різного роду зла в мені і поборювати їх при помочі сили Духа Святого? Це є дуже делікатна річ, надзвичайно! Як каже апостол Павло: «Не всякому духові вірте! Розрізняйте ці духи». Тому духовний провідник – це той, хто помагає людині оце розрізнення робити. І, таким чином, людина вчиться поступово витискати, звільнятися від впливу зла, класти свій людський дух в середовище Духа Святого. І так жити і зростати».


«Всі потребують справді зрілого, знаючого, досвідченого духівника, який би поміг це розрізнення зробити. Я скажу про себе – я того потребую. Цей тиждень в Уневі я мав унікальну нагоду спілкуватися з таким братом Олександром – унікальна особа. Дуже багато подій діється в моєму житті і мені потрібно, щоб хтось збоку сказав: «Чекай, бачиш: то було так, а то було так. То було звідти, а то було звідти. Тепер це треба змінити. А це було добре, і так робім дальше». Він є брат, він не є священик, але це досвідчена духовна особа, яка все своє життя прожила в молитві і пості. Він виходить зі своєї келії лише два дні в тиждень: в суботу  - щоб з братією монастиря поговорити і в неділю – щоб мирян прийняти.   А так весь час він сидить і своїй келії, і очевидно, перебуває в Бозі, а Бог у ньому. І він той свій духовний досвід має як фундамент, щоб розрізнювати оті елементи духовної боротьби того, хто приходить до нього на пораду».