//

Глава УГКЦ провів відкриту лекцію "Етика чесноти і східне християнство" в Інституті Томи Аквінського в Києві

Днями Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, провів відкриту лекцію "Етика чесноти і східне християнство" в Інституті Томи Аквінського у Києві. На початку відбулася латинська Меса, яку відслужив Високопреосвященний Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, у співслужінні з Предстоятелем УГКЦ та римо- і греко-католицьким духовенством, - повідомляє сайт Київської Трьохсвятительської духовної семінарії.

 

На початку Глава УГКЦ висловив радість, що має можливість бути в Інституті, який є філією Папського університету "Анжелікум". Відомо, що Блаженніший Святослав навчався у вищезгаданому закладі в Італії, де здобув ліценціат, а згодом і докторат з відзнакою Summa cum laude в галузі богословської антропології та основ морального богослов'я візантійської богословської традиції."Все те, що говоритиму, навчився серед домініканців. Повертатиму борги. У нашій Церкві закінчується Тиждень молитви за єдність християн, тому тішуся, що можемо спільно з нашими західними братами звершувати Євхаристію, яка є свідченням цієї єдності", - сказав Предстоятель Церкви.

 

"Говорячи про чесноти, натрапляємо на певний  термінологічний бар'єр, який існує в українській мові у визначенні терміну "чеснота", – відзначив Блаженніший Святослав. - Така сама трудність є і в трактуванні чесноти в моральному богослов'ї. У перекладі з грецької "чеснота" означає "пристосовувати когось до чогось, формувати".

 

Крім того,  Глава УГКЦ звернув увагу присутніх на історію розвитку богослов'я чесноти та певні спільності й відмінності у тлумаченні цього поняття в західних і східних отців: "Перші пишуть: "Чеснота - можливість та здатність, закладена у людській душі, до досконалості, яка здобувається за допомогою Божої сили". Оріген каже: "Христос є чеснотою, повнотою Божої сили. Ми набираємося тих Божих ознак настільки, наскільки стаємо чеснотливими". Ідея досконалості та сама, лише відрізняються трактування самої досконалості".

 

На завершення лекції Блаженніший підсумував, що "богослов'я є величезним скарбом християнської мудрості, а завданням сучасного богослова є розуміти і черпати з богослов'я чеснот Церкви і допомогти людині зрозуміти їх".

 

Слід відзначити, що відкриту лекцію відвідала братія Київської Трьохсвятительської духовної семінарії разом із ректором о.Петром Жуком та віце-ректором о. Андрієм Чорненком і сестрами мироносицями.

Департамент інформації УГКЦ