//

Глава УГКЦ про утиски греко-католиків і діалог Церкви та Держави

Відповідаючи на запитання під час конференції на УНІАН, яка проходила 28 березня,  чи відчутний тиск на УГКЦ з боку влади, Блаженніший Святослав відповів, що фактів відкритого тиску, чи спроб обмежити діяльність Церкви з боку влади він назвати не може:


«Чесно скажу, що якихось таких фактів тиску з боку влади чи намагань обмежити діяльність Церкви я не можу назвати. Те, що ми завжди протягом цього року говорили, це є те, що в Україні спостерігалося неоднакове відношення до різних церков і релігійних організацій. Зокрема, нам завжди було прикро, що було скасовано традиційну молитву за Україну, яка відбувалася у Святій Софії за участю всіх глав церков і релігійних організацій. Ця спільна молитва була знаком рівної поваги до всіх церков і релігійних організацій. Минулого року, нажаль, такого не було. А на локальному рівні, на рівні наших областей ми часом відчували, що там, де мають всі права представники одної церкви, наші громади тих самих прав не мають. Як яскравий приклад приведу Одесу. Ми вже стільки років просимо про можливість отримати земельну ділянку, щоб збудувати наш храм в Одесі, і по сьогоднішній день жодних зрушень там немає. Теж до мене  приходять звернення від інших наших священиків з інших місці. Зокрема, мова йде про центральну, східну і південну Україну, де є наші громади, які не можуть отримати задоволення свого законного, конституційного права мати можливість вільно молитися. Але на останній зустрічі президент обіцяв, що він буде однаково ставитися до всіх церков в Україні і сподіваємося, що це справді дійде до найнижчого рівня, де такі проблеми на сьогоднішній день існують.


Чи говорили Ви про це Президенту під час його зустрічі з ВРЦіРО?


«Питання рівного ставлення до всіх конфесій ми піднімали ще минулого року, під час першої  зустрічі ВРЦіРО з президентом. Це питання ми піднімаємо постійно. У форматі останньої зустрічі воно якось не прозвучало, тому  що акценти були по іншому розставлені, а з іншого боку сам президент сказав, що він буде намагатись ставитися до всіх однаково. Тому додатково ставити це питання ще раз ми не бачили необхідності. Ми подали президентові цілий список питань, які потребують вирішення. Щиро вам скажу, якщо порівняти цей лист і список питань з листо