//

Глава УГКЦ про проблему штучного запліднення

4 березня 2012 р. під час зустрічі з молоддю у Тернополі Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук говорив про проблему штучного запліднення.


«Подружжя – це союз любові чоловіка і жінки на все життя відкритий до народження дітей»,– зазначив Блаженніший. Цитуючи слова св. Августина, Глава УГКЦ наголосив на тому, що для того, щоб народжувати дітей подружжя потребує подружньої вірності, єдності і нерозривності. В свою чергу,  Церква для цього дає Тайну Подружжя, щоб там, де людині забракне людських сил бути вірною до смерті, вона мала особливу поміч божественної благодаті.


«Великою проблемою сучасної культури є те, що у парах зростає відсоток безпліддя. Причин цього є багато: аборт, вживання контрацептивів, різного роду хвороби, пов’язані із неупорядкованим статевим життям і т.д. Як наслідок того, що зростає безпліддя починають зароджуватися нові технології для того, щоб буцімто помогти безплідній парі отримати дитину. Здавалося б, свята справа. Але яким способом це робиться? Найперше, для того, щоб отримати одну дитину, треба мінімум 3-4 вбити. Це – сучасний спосіб запліднення InVitro. Ці послуги сьогодні надають у кожному обласному центрі. Їх суть полягає в тому, що для того, щоб отримати один здоровий ембріон, запліднюють кілька яйцеклітин жінки, і тоді дивляться котрий з них є найздоровіший (або два) і підсилюють їх в організм жінки, спостерігають як вони розвиваються, і якщо жінка «замовляла» одну дитину, то другу часто абортують»,– зазначив Блаженніший Святослав.


Проблема полягає також в тому, що ті ембріони, які залишаються, заморожують.  І оскільки їх термін зберігання з часом збігає, то постає питання: що з ними робити? «Сьогодні є деякі фірми, що випускають жіночу косметику, яку роблять з дитячих ембріонів. Тому можу сказати, що уроки Аушвіцу нічого нас не навчили, бо те саме повторюється сьогодні в такий ось спосіб»,– відзначив Глава УГКЦ.


«Католицька Церква не приймає, вважає морально недопустимим такий спосіб боротьби з безплідністю. Бо штучне запліднення не лікує безплідності, не усуває причину, чому жінка не може сама завагітніти, а створює масу інших проблем, бо ембріонами починають торгувати, обмінюватися ними, використовувати як матеріал»,– говорив він.


Стосовно цієї тематики Блаженніший Святослав також зазначив, що Церква вважає морально недопустимим феномен «сурогатного материнства», в рамках якого жінка торгує своїм материнством.