//

Глава УГКЦ переконаний, що для гармонійного розвитку суспільства потрібно звертати увагу не тільки на негативи, але й на позитиви

«Наше суспільство сьогодні має так багато недоліків, але ж і так багато чудових речей, про які ми не знаємо. Для гармонійного розвитку потрібно усвідомлювати свої негативи, чи те суспільне зло, про яке ми говоримо. Але ж так само потрібно відкрити величезний унікальний потенціал, який є в нашому суспільстві, й розвивати його», – сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, в інтерв’ю газеті «День».

 

Таку думку Предстоятель УГКЦ висловив, відповідаючи на запитання про те, яким чином можна подолати моральне зло в суспільстві. За словам Блаженнішого Святослава, негативна аскеза, яка і передбачає подолання вад, не є ефективною та дієвою.

 

«Аскеза в християнській традиції поділяється на дві основні складові: негативна аскеза й позитивна. Негативна аскеза – це коли ми намагаємося боротися з якоюсь власною вадою, наприклад, я є лінивий і тому мушу працювати, щоб це лінивство побороти... А позитивна аскеза – це виховування у собі певних рис, які були б протилежними до тої вади, яка мені докучає: якщо я бачу, що я лінивий, то мушу виховувати у собі трудолюбство. І коли я буду працювати, буду акцентувати увагу на тому, що мені потрібно здобути, тоді ця хвороба сама потрохи зникає», – пояснив Глава УГКЦ.

 

За словами Глави УГКЦ, дуже часто християни бачать у собі тільки злі сторони. І якщо духовному провідникові вдасться показати людині всю красу і повноцінність потенціалу і підсилити його, тоді людина успішніше зможе побороти свої недоліки.

 

На переконання Блаженнішого Святослава, це можна спроектувати й на наше суспільство сьогодні. «Тому, гадаю, така позитивна аскеза, навіть у суспільстві, може бути значно успішнішою за негативну», – сказав Предстоятель УГКЦ в інтерв’ю газеті «День».


Джерело: Департамент інформації УГКЦ