//

Глава УГКЦ освятив храм у Самборі на Львівщині, який зводили двадцять років

23 жовтня 2011 року Блаженніший Святослав (Шевчук) у м. Самбір освятив греко-католицький храм на честь Покрови Пресвятої Богородиці. В минулому тут був міський цвинтар, а за радянської влади – парк культури. Храм заввишки 64 метри зможе вмістити на Богослужінні до трьох тисяч вірян. У цоколі церкви будуть катехитичні класи, актовий зал та парафіяльні приміщення. Після освячення собор Покрови Пресвятої Богородиці у Самборі проголосили прокатедральним.

 

Історія зведення собору Покрови Пресвятої Богородиці тісно пов'язана з виходом УГКЦ з підпілля на Самбірщині. 2 липня 1989 року підпільні священики УГКЦ на чолі з ієромонахом Миколаєм Куцем, а також разом із вірними встановили тут хрест, біля якого розпочалися Богослужіння греко-католицької громади, повідомляє прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

 

Наприкінці 1989 року на цьому місці було зведено богослужбову каплицю. У 1991 році Митрополит Володимир (Стернюк) поблагословив зведення собору Покрови Пресвятої Богородиці, адже на той час самбірська греко-католицька громада не мала церкви. 27 квітня 1991 року Владика Юліан (Вороновський), який того часу був Єпископом-помічником Львівської архиєпархії, освятив наріжний камінь під будівництво.

 

14 жовтня 2009 року відбулося святкування 20-річчя виходу УГКЦ з підпілля у м. Самборі. З цієї нагоди було відслужено першу Святу Літургію у соборі Покрови Пресвятої Богородиці, який тоді перебував на завершальній стадії будівництва. Архиєрейську Літургію очолив Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ. З ним співслужили Владика Юліан (Вороновський), Правлячий архиєрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії, та Владика Ярослав (Приріз), Єпископ-коад'ютор Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а також 40 священиків.

 

Джерело: Департамент інформації УГКЦ