//

Глава УГКЦ очолив Службу Божу на гробі святого Йосафата

«Якщо ми дійсно хочемо, щоб екуменічний діалог розвивався, якщо ми з вами маємо обов’язок справді турбуватися про те, щоби було одне стадо і один пастир, ми не можемо не вглядатися у постать цього святого», – наголосив Блаженніший Святослав Шевчук, Глава і Отець УГКЦ, проповідуючи під час Служби Божої, яку він очолив на гробі священомученика Йосафата в базилиці Святого Петра у Ватикані.

 

У понеділок, 12 листопада 2012 р., коли за новим календарним стилем спогадується пам’ять святого Йосафата, Архиєпископа Полоцького, мученика за єдність християн, українська громада зібралися на Євхаристійну молитву біля його мощей, які спочивають в головній католицькій базиліці світу. Урочисту Архиєрейську Божественну Літургію очолив Блаженніший Святослав, у співслужінні з Протоархимандритом Василіянського Чину Святого Йосафата о. Ґенезієм Віомаром, Координатором душпастирства українців греко-католиків у Італії о. Марком Ярославом Семегеном, Ректорами Папських українських колегій та ще понад пів сотнею священиків, які служать чи навчаються в Італії, як також представниками духовенства інших католицьких Церков свого права. Спільну молитву в супроводі хору семінаристів Папських колегій Риму підносили семінаристи, богопосвячені особи та численні миряни.

 

Звертаючись до присутніх, Глава УГКЦ зазначив, що священомученик Йосафат, з одного боку, справді був святим, «що означає: усім своїм серцем і душею переповнений Божим життям і Його святістю», а з іншого боку, будучи мучеником за єдність Христової Церкви, «він був єдиний з цією Церквою». «Коли ми хочемо сьогодні запитати себе про ідентичність нашої Церкви, чи взагалі, Східних Католицьких Церков, – вів далі Блаженніший Святослав, – і про ту місію, яку ми сьогодні маємо у християнському світі, знову ж таки, святий Йосафат є для нас прикладом і дорогою, якою ми маємо іти». Цей святий, найперше, запрошує відкрити, «що ми є східна Церква, яка покликана відкривати свою східну традицію та глибоко нею жити», тому що зірвавши духовне коріння, перестаємо бути собою. «Але з іншого боку, ця Церква, яку я покликаний представляти», – вів далі проповідник, – «є католицькою Церквою, cum Petro e sub Petro, (з святим Петром, та йому підпорядкована). Це є та ідентичність, яку ми повинні сьогодні свідчити», – наголосив він, додаючи, що Східні Католицькі Церкви повинні показати, що вони є рушіями екуменічного діалогу, і це є їхнім особливим покликанням.

 

Урочисте спогадування та вшановування пам’яті цього святого священомученика, за словами Глави УГКЦ, є святкуванням «особливої істини, яка належить до однієї з важливих правд християнської віри». Мається на увазі, пояснив він, «правда про Христову Церкву, а, зокрема, вчення Церкви про сопричастя святих». Проповідник пояснив, що Христова Церква, як Тіло Христове, охоплює не лише «Церкву подорожуючу», яка через історичні події прямує до небесної батьківщини, вона включає також тих братів і сестер, «які відійшли у вічність, але теж ще прямують до вічного щастя». «Але особливо ми сьогодні переживаємо правду про те, що разом з нами, як невід’ємна частина Христової Церкви, є Церква прославлена, ота безліч святих у небі, сьогодні є разом з нами у цьому святому храмі, під час цієї Божественної Літургії», – сказав Блаженніший Святослав, додаючи, що святі – це не лише спогад про минуле, про колишні славні та трагічні події, адже «святі є вічне Боже “тепер” у Тілі Христової Церкви».

 

Глава УГКЦ розповів, що його сьогоднішня присутність у Ватикані пов’язана з тим, що Папа Венедикт XVI нещодавно ввів його до складу Папської Ради сприяння єдності християн, яка саме цього дня, в день спомину святого Йосафата, розпочинає свою щорічну пленарну зустріч. Згадавши і про те, що цього дня в Україні розпочинаються спільні реколекції католицьких єпископів двох обрядів, він зазначив, що «в людей є випадковості, а Господь Бог промовляє до нас через обставини». «Я думаю, що саме тут, біля гробу святого Йосафата, я сьогодні від Господа Бога приймаю те, що маю посвідчити під час праці Папської Ради у справах єдності між християнами», – сказав Блаженніший Святослав, зазначаючи, що святий Йосафат є якраз мучеником за ту єдність.

 

«Я хочу усім вам сьогодні побажати бути святими, бути так глибоко об’єднаними з Богом, яким був святий Йосафат, але також бути об’єднаними з Церквою, відчувати те церковне тіло», – сказав наприкінці проповіді Глава УГКЦ, відзначаючи участь в богослуженні духовенства та вірних з різних куточків світу. Адже сьогодні Церква шукає шляхів оновленої євангелізації, основним рушієм якої, як зазначалося під час нещодавнього Синоду Єпископів у Ватикані, є святі.

 

Джерело: Радіо Ватикан