//

Глава УГКЦ на Тернопільщині взяв участь у святкуванні 490-річчя Чорткова

У Чорткові, який є осідком єпископа Бучацької єпархії, 12 липня, у Петропавлівський день, відзначили знаменне свято – 490-річчя від дня заснування міста. Попри різноманітні заходи світського характеру, в місті провели масове духовно-молитовне дійство, на яке прибув Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

З нагоди ювілею Чорткова і храмового свята катедрального собору Верховних апостолів Петра і Павла відбулася урочиста Свята Літургія, яку очолив Предстоятель УГКЦ. Разом з ієрархом служили: Владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький, куріальне духовенство Бучацької єпархії, о. Андрій Романків, протосинкел Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, отці василіани та священики з різних єпархій. На Богослужінні були богопосвячені особи і численні миряни, з-поміж яких багато приїхало з різних міст України. Серед вірян молилися і представники міської та районної рад, політичних сил, меценати. Святу Літургію пісенно супроводжував хор катедрального собору під керівництвом Івана Кікіса, – повідомляє Прес-служба Бучацької єпархії.

Після Євангелія Глава УГКЦ виголосив проповідь ( слухати). У ній ієрарх пояснив прочитане Боже Слово, обґрунтував безцінний внесок святих Петра і Павла у становлення та розвиток християнства. Апостол Петро в інтерпретації Блаженнішого Святослава постав як «символ єдності і непорушності Церкви та чистоти в апостольстві». Далі йшлося про духовну формацію Савла, котрий згодом був названий Павлом, ставши апостолом народів.

Проповідник розповів, що обидва апостоли загинули мученицькою смертю в Римі, тому їх пам’ять відзначають в один день. Їхня нероздільність є, водночас, символом єдності Христової Церкви. Саме ця єдність, наголосив Глава УГКЦ, становить її силу. Відтак у проповіді Блаженніший Святослав наголосив, що наступниками апостолів є Святіший Отець та єпископи. Це теж приклад єдності й неперервності. Тому, сказав Предстоятель, «ми покликані свідчити цю єдність». Далі наголосив, що важливим для вірних є і послух єпископу, оскільки це «запорука миру і злагоди в єпархії». Підсумовуючи сказане, Блаженніший Святослав резюмував: «Наша місія – бути великим даром Божим для Церкви і в Церкві». А завершилася проповідь словами: «Апостоле Павле, допоможи горіти Духом так, як горів ти, і бути носіями Божого Слова».

Після Богослужіння за традицією хор бажав «Многая літа!» Святішому Отцеві, ієрархам УГКЦ та всім присутнім. Потім були взаємні подяки і вітання. Так, Владика Дмитро подякував Блаженнішому Святославу за візит до Чорткова і, взагалі, за пастирську опіку над Бучацькою єпархією, адже Глава УГКЦ не один раз приїжджав до осідку єпархії.

Завершилося свято водосвяттям, окропленням освяченою водою всіх присутніх та благословенням Блаженнішого Святослава і Владики Дмитра.

Молитовне святкування ювілею міста було нагодою ще раз переконатися, наскільки розвиненим у духовно-релігійному плані є Чортків. Нині тут функціонують шість греко-католицьких парафій, три монастирі (отців василіан, сестер Пресвятої родини і сестер мироносиць) і різноманітні християнські спільноти та організації. Крім того у Чорткові 1 липня було закладено й освячено камінь під будівництво нового храму для парафії Блаженних новомучеників, ірячи якої поки що моляться у невеликій каплиці.

Фоторепортаж

Департамент інформації УГКЦ