//

Глава УГКЦ молився з учнями двомовних католицьких шкіл Канади

6 червня 2012 року Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, очолив Божественну Літургію  для учнів католицьких двомовних шкіл міст Едмонтона та Шервуд Парка, що в Канаді. З Предстоятелем Церкви співслужили Преосвященний Владика Давид (Мотюк), Єпарх Едмонтонський, та священики. Співав на Богослужінні дитячий хор катедрального собору Святого Йосафата під керівництвом с. Еммануїли Харишин, СНДМ.

 

У своєму привітальному слові до Глави УГКЦ Владика Давид (Мотюк) сказав, що українська двомовна програма діє за підтримки католицьких шкіл і цього року святкує 35-ліття своєї діяльності в Едмонтоні та 30-ліття в Шервуд Парку. Ця програма дає учням нагоду вчитися читати, писати та говорити українською мовою у контексті віри та культури українського народу. Окрім цього, вона створює сприятливе середовище для всебічного розвитку особистості. «Ми пишаємося, що маємо цю двомовну програму, - зауважив Єпарх Єдмонтонський, - і радіємо, що ви включили в програму свого пастирського візиту молитву з молоддю нашої Церкви».

 

Промовляючи до учнів двомовної програми, Блаженніший Святослав висловив слова великої радості, що під час свого першого візиту до Едмонтонської єпархії він має чудову нагоду зустрітися та молитися з наймолодшими членами нашої спільноти, які є майбутнім УГКЦ. Говорячи про таїнство Євхаристії, Предстоятель УГКЦ наголосив на тому, що «Христос є для всіх нас Хлібом Небесним, - Хлібом Життя». «Особа Ісуса Христа приходить до нас у таїнстві Євхаристії, щоб нас потішити та заспокоїти наші болі і дати відчуття, що кожного з нас Господь любить, тому хоче бути близько до всіх нас», - сказав Блаженніший Святослав. На завершення Глава УГКЦ подякував єпископам, священикам, чернецтву, батькам, вчителям і катехитам за те, що допомагають зберігати українську мову, українську культуру та українську Церкву на канадській землі.

 

Після зустрічі з учнями двомовних католицьких шкіл Предстоятель УГКЦ розмовляв із духовенством Едмонтонської єпархії. «Ми можемо щось зробити лише тоді, коли ми є разом, - наголосив у своєму слові Блаженніший Святослав, - і сьогодні я, як Глава нашої Церкви, потребую вас навіть тоді, коли перебуваю в Україні. Тому прошу вашої підтримки у дуже важливій ініціативі, а саме - у реалізації Стратегії розвитку нашої Церкви до 2020 року, починаючи з живої парафії». Він сказав про те, що «немає живої парафії без живого священика, який живе та свято служить у тій парафії, куди його посилає Господь Бог». На завершення свого слова Блаженніший Святослав зауважив: «Ми всі є єдиною Церквою, яка є у всьому світі, хоча інколи говорить різними мовами».

 

Увечері того самого дня Предстоятель УГКЦ взяв участь у презентації книжки професора Любомира Луцюка та о. д-ра Атаназія МакВея «Святий престол і голодомор», яка відбулася в Домі української молоді. Перед початком зустрічі Главу УГКЦ вітали голови українських мирянських організацій Едмонтона. Звертаючись до авторів цінної наукової праці, Блаженніший Святослав висловив їм свою вдячність за проведену дослідницьку роботу, яка «розповідає про велику рану українського народу, котра ще не повністю висвітлена, а отже, не вилікувана». «Завдяки таким науковим працям наш народ може отримати правдиве історичне знання, яке стане для усіх нас учителем життя», - підсумував Предстоятель УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ