//

Глава УГКЦ і Голова КМДА під час зустрічі домовилися про співпрацю

8 лютого відбулася зустріч Предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука) із Головою Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександром Поповим. «Для нашої Церкви – це історична зустріч, оскільки остання такого роду зустріч була ще десять років тому, коли мером був Олександр Омельченко, а Главою Церкви – Блаженніший Любомир (Гузар)», – зазначив Предстоятель.

 

Блаженніший Святослав наголосив, що для УГКЦ «важливо показати, що за роки незалежності наша Церква стала інтегральною складовою громади міста Києва». «Ми працюємо для блага міста, для блага людей, які тут мешкають. Нас у столиці дуже багато. Тому ми б хотіли вкласти весь той потенціал у все те добре, що є в Києві», – сказав він.

 

Предстоятель поділився з Олександром Поповим планами, які має УГКЦ на 2013 рік, особливо щодо Хрещення Русі-України, адже столиця буде центром усіх святкувань. Зокрема, в планах Церкви - міжнародна проща вірних УГКЦ до Києва. «Наша Церква присутня в усьому світі, але наш центр – Київ. Блаженніший Любомир повернув осідок Глави Церкви до Києва в 2005 році. І відтоді почалася інтенсивна розбудова нашої присутності в столиці. Зараз ми будуємо Патріарший собор, який є символом нашої єдності. Саме до цього храму плануємо організувати міжнародну прощу, що відбудеться 18 серпня. З цієї нагоди проходитиме Синод Єпископів УГКЦ тут, у Києві». За його словами, прибуде також багато представників інших Церков, проте візиту Папи Римського не відбудеться. «Ми сподіваємося, що на наших заходах буде папський легат, якого Святіший Отець призначає для таких подій. Також приїде голова Конференції Католицьких Єпископів Канади. Це особа, яка представляє Канаду на державному рівні. Крім того, братиме участь Голова Єпископської Конференції США, кардинал Долен».

 

Глава Церкви поділився з Олександром Поповим своїми думками щодо впорядкування території на берегах Дніпра біля Патріаршого собору, оскільки вихід до ріки в дні святкування Хрещення є надзвичайно важливим: «Упорядкування території – це один із тих моментів, щодо яких ми б хотіли співпрацювати з київською міською владою. Для нас було б важливо, щоб влада міста проголосила нашу прощу акцією міського рівня».

 

Олександр Попов відповів: «Ми можемо організувати спільний оргкомітет, оскільки це дуже відповідально приймати таких почесних гостей. Для нас важливо, аби вони поїхали з Києва з позитивними враженнями». Проте перед цим міський голова хоче побувати на території Собору. «Послухаємо ваші пропозиції щодо благоустрою, а щось і самі запропонуємо зробити. Може, тротуари, квітники, посадити дерева… Ваші плани є також нашими планами», – зауважив він.

 

Відтак Предстоятель УГКЦ звернув увагу очільника міста на потреби Благодійного фонду «Карітас-Київ», у якого завершується договір оренди приміщення. За словами Блаженнішого Святослава, прив’язувати Фонд до храму не правильно, бо це звузить його служіння, а «ми ж хочемо послужити всім потребуючим».

 

Серед іншого Блаженніший Святослав представив підписи людей для виділення чотирьох земельних ділянок у Києві під будівництво храмів УГКЦ. «З усіх Церков у Києві ми найбільше дискриміновані. Останнє прохання про виділення земельної ділянки ми подавали десять років тому. І відтоді не отримали жодної земельної ділянки в столиці», – сказав Глава Церкви. Тож, наголосив він, хочу представити чотири прохання про виділення чотирьох земельних ділянок із підписами людей. Ми готові почати й закінчити будівництво відповідно до приписів законодавства. Голова КМДА пообіцяв, що «максимально цьому сприятиме».

 

Олександр Попов розповів Главі УГКЦ про побудову монумента Соборності на березі Дніпра біля арки Дружби народів, а також пам’ятника Хрещення киян. Разом із тим Голова Київської міської державної адміністрації пообіцяв відреагувати на питання, які піднімалися під час зустрічі, і висловив сподівання, що греко-католики будуть «задоволені від співпраці з міської владою».

 

На завершення зустрічі Блаженніший Святослав вручив Олександру Попову Папську срібну медаль, як пам’ятку про зустріч, і фото- та аудіоматеріали про перший рік свого служіння як Предстоятеля Церкви, бо за його словами, він є першим Главою УГКЦ, інтронізація якого відбулася в Києві.

 

Джерело: Департамент інформації УГКЦ