//

Глава Папської академії про "екологію мови"

21 листопада пройде офіційна презентація Папської латинської академії, яка була створена Бенедиктом XVI кілька днів тому. Її керівник, авторитетний латиніст Іван  Діоніджі, в інтерв'ю агентству "SIR"  підкреслив, що головним викликом для нової установи є демонстрація необхідності латини в сучасному контексті. Учений нагадав, що латинська мова до ХХ ст. у всій Європі застосовувалася в трьох основних сферах: Церкві, політиці і культурі.


Що стосується актуальності латини, професор Діоніджі зазначив, що вона залишається живою, так як, на відміну від грецької, латинська мова базується на часах, що забезпечує її своєчасність. У сьогоднішній диктатурі понять "тут і зараз", вважає вчений, латина, яка несе в собі вимір минулого, сьогодення і майбутнього, допоможе відновити одну з принципових цінностей людини: час.


"Неможливо претендувати на те, щоб всі вивчали латину", - підкреслив Діоніджі, бо люди, які неправильно її використовують, виглядають анахронічно або навіть смішно. Однак, латина,  крім гуманістики, необхідна  у багатьох інших сферах - математиці, астрономії - вони походять з класичних наук, що черпають свої початки з латини, - переконаний професор.


Одним з перших завдань очолюваної ним установи, глава папської Академії, в черговий раз за останній час, назвав повернення латини у семінарії та інші католицькі структури. Він вважає, що нова структура може стати свого роду противагою спрощенню, яке відбувається в англо-американській мові,  а також ініціатором "екології мови".

 


За матеріалами: http://be.radiovaticana.va