//

Геологи визначили точну дату смерті Ісуса?

На основі сейсмічної активності в районі Мертвого моря геологи визначили точну дату розп'яття Ісуса, повідомляє deon.pl. На їхню думку, описана в Євангелії смерть Ісуса на хресті мала місце 3 квітня 33 року нашої ери. Дійти такого висновку вченим допомогли тексти Нового Завіту, геологічні зразки й астрономічні дані.

 

Геологи, досліджуючи на підставі черговості залягання гірських порід хронологію розвитку землетрусів у районі Мертвого моря, виявили, що район, розташований приблизно в 20 кілометрах від Єрусалиму, був особливо активним у 31 р. до н.е., а також між 26 і 36 роками нашої ери. Цей другий землетрус мав відбутися у час, коли прокуратором Юдеї був Понтій Пилат. Смерть Ісуса саме у цей час підтверджують, у свою чергу, чотири Євангелія та праці римського історика Тацита.

 

Коли було пов’язано всі фактори, такі як опис Матея, який у 27-й главі Євангелія говорить про землетрус під час смерті Ісуса Христа, знання про єврейський календар і астрономічні дані, дослідники виявили, що найбільш вірогідною датою смерті Ісуса була п'ятниця 3 квітня 33 року.

 

Очолював дослідження геолог Джефферсон Вільямс із Supersonic Geophysical. Йому допомагали  німецькі колеги Маркус Шваб і Ахім Брауер з Німецького Центру Геологічних Досліджень.

 

Вільямс визнає, що опис євангельського землетрусу може бути свого роду метафорою, і, можливо, був зроблений на основі подій, які сталися до чи після моменту смерті Ісуса, а автор так чи інакше "запозичив цей елемент, аби показати масштаб події, якою була смерть Ісуса на хресті".

Вчений також хоче дослідити інший елемент, який супроводжує опис смерті Ісуса – темрява, що настала від полудня до третьої години, до моменту смерті. Вільямс вважає, що ця темрява могла бути спричинена піщаною бурею.

Дату смерті Ісуса, яку наводять геологи, – 3 квітня 33 року –  вже раніше зазначали історики і богослови.