//

Генсеки єпископатів: в Європі існують випадки обмеження свободи Церкви

У шотландському Единбурзі завершилася зустріч Генеральних секретарів єпископських конференцій Європи. Білорусію на цьому заході представляв єпископ Антоні Дзем’янка. На думку учасників, майбутнє Європи залежить від наявності віри в політиці. "Людський інтелект, освітлений вірою, здатний знайти адекватні відповіді на актуальні політичні та економічні виклики", - вважають генсеки європейських єпископатів і з занепокоєнням підкреслюють, що в багатьох європейських країнах докладаються зусилля, щоб видалити Бога з життя народу, зводячи віру до сфери особистих відносин.


Учасники форуму відзначили, що в Європі існують випадки обмеження свободи Церкви, а й навіть безпосереднє втручання держави в її життя. Вони вважають, що Церква покликана бути голосом суспільства і свідчити відкрито про те, що людина не може реалізувати себе без Бога.


На зустрічі було піднято питання екуменізму в Європі. Учасники підкреслили, що він часто більш плідний на місцевому рівні ніж на міжнародному. Вони відзначили, «що треба переходити від простого співробітництва до пошуку істинної єдності».


Наступна зустріч Генеральних секретарів єпископських конференцій Європи пройде в червні 2013 року у Варшаві.

 

За матеріалами radiovaticana.org