//

Генеральний секретар Синоду єпископів: «Папа спокійно це прочитав, а ми були в шоці»

Інтерв’ю Генерального секретаря Синоду єпископів для «Dnevnik NoveTV»

 

- Екселенціє, після того, як Папа проголосив свій намір про відставку на латинській мові, яка була атмосфера? Що відчували Ви, його найближчі співпрацівники?

Ми всі були здивовані, можна навіть сказати шоковані. Папа надзвичайно спокійно прочитав текст на латинській мові, а ми були шоковані настільки, що залишилися без слів.

 

Які розмови після того точилися між вами?

Властиво, мова зайшла про цю новизну в історії папства і цілої Католицької Церкви.

 

- Чи були серед вас такі, хто довго не міг прийти до тями?

Я можу сказати про себе, що я був дійсно в стані шоку. І сьогодні цілий день стараюся прийти до тями і роздумую про дійсно великий жест Папи, який він вчинив у глибокому переконанні, що це робить задля добра Церкви, з переконання, що Ісус Христос єдиний і правдивий Пастир Католицької Церкви, а ми Його слуги працюємо скільки і доки можемо, поки нам фізичні і духовні сили це дозволяють.

 

- Коли говоримо про відставку Папи, вникаючи у заяви світових лідерів, складається враження, що всіх найбільше вражає факт, що людина залишила владу заради добра загалу. Як би Ви це прокоментували?

Вчинок Папи – це є правдивий євангельський дух. Папа має титул «servus servorum Dei», або слуга слуг Божих. І папа Бенедикт ХVІ показав, що він саме так розуміє своє служіння. І тому, коли вже через поважні літа та свій фізичний стан він відчуває, що більше не може вершити своє служіння, він відходить, але і далі служитиме Церкві своєю молитвою.

 

- Наскільки ця подія вплине на саму інституцію папства?

На даний момент ще зарано говорити про вплив цієї події. Але я глибоко переконаний, що над цим стоїть Боже Провидіння. Папство - це древня інституція, ось уже майже дві тисячі років як вона існує, але і постійно оновлюється. І Папа Бенедикт ХVІ  дав свій великий внесок в онову папства, як служіння вірним, Католицькій Церкві, всім християнам, всім людям доброї волі. І це видно в реакціях людей на вчинок Папи.

 

- Коментатори говорять, що це буде швидкий і один з найнепередбачуваніших Конклавів до тепер. Чи це точно?

Виглядає, що ви, журналісти, це знаєте краще навіть від кардиналів, які прийматимуть участь у Конклаві. Я ж думаю, що це буде звичайнісінький Конклав. І зараз тяжко спрогнозувати, кого кардинали оберуть. Знаємо, що участь у виборах прийматимуть 117 кардиналів, а це відповідальні люди. Спочатку вони шукатимуть профіль папи, який потрібен Церкві саме в цей період, а тоді шукатимуть, хто б найбільше цьому профілю відповідав, і хто зможе продовжити служіння єпископа Риму і Пастиря Вселенської Церкви.

 

- Згідно з канонічного права, Папою може стати необов’язково кардинал, точніше Папою можна обрати і будь яку неодружену хрещену особу чоловічої статі. Чи існує шанс, що кардинали оберуть когось з-за меж свого кола?

Теоретично так. Але все залежить від самих кардиналів. Церковне право передбачає, що якщо священика буде обрано Папою, то спочатку він мусить бути поставлений єпископом, але з історичного досвіду знаємо, що найімовірнішим є вибір в середині кола кардиналів.Як би там не було, головне що той, хто кермуватиме кораблем Христовим має бути зрілою особою, добрим католиком, а такими є всі кардинали.

 

За матеріалами http://dnevnik.hr