//

Генеральні настоятельки жіночих чернечих Чинів і Згромаджень Польщі роздумували про нову євангелізацію

Нову євангелізацію кожен починає від себе – таким є висновок 125-ї Пленарної зустрічі Конференції Вищих Настоятельок жіночих Чинів і Згромаджень Польщі, яка цими днями відбулася у Варшаві. Спеціальним гостем зустрічі черниць, присвяченої євангелізації, був єпископ Ґжеґож Рись, який очолює Комісію в справах нової євангелізації Конференції Єпископів Польщі. Ієрарх зазначив, що роль богопосвячених осіб в євангелізації не зводиться до того, що вони можуть зробити, але – ким вони є. «Успішність євангелізації залежить від того, якою ми є Церквою, чи ми є спільнотою віруючих. А конкретна спільнотність здійснюється якраз у чернечих Згромадженнях», – зауважив ієрарх, додаючи, що існування поруч зі «старими» згромадженнями нових післясоборових спільнот є збагаченням для Церкви, бо і давні, і нові спільноти можуть вчитися одні від одних способів спільнотного життя.

 

Сестра Летіція Нємчур, яка очолює Конференцію Вищих Настоятельок, в інтерв’ю для польського інформагентства КАІ, зауважила, що чернечі спільноти віддавна задіяні в місії та євангелізації, але сьогодні діяльність сестер повинна бути особливо скерована до тих, які залишили практикування віри. «Ми повинні їх відшукати. Нова євангелізація становить для нас виклик», – додала вона.

 

У цьому контексті під час Пленарної зустрічі Конференції Вищих Настоятельок її учасниці роздумували над тим, що потрібно зробити для того, щоб апостолят, який ведуть їхні спільноти, відповідав сучасним потребам та загрозам для віри, що існують в наш час. На їхню думку, сьогодні під найбільшою загрозою перебувають основи віри в Бога, а також стосунки людини з Богом та з ближніми. А актуальні культурні, суспільні та політичні зміни вимагають більшої відкритості.

 

Сестра Нємчур розповіла про нові форми євангелізації, які впроваджують жіночі чернечі Згромадження. Так, значна частина сестер задіяна в духовному провідництві, в безпосередніх контактах з молоддю. «Колись в наших закладах охорони здоров’я, – зауважила вона, – ми займалися лише хворою людиною, але сьогодні зустрічається дедалі більше непрактикуючих людей, які разом зі своїми родинами потребують євангелізації». Крім того, за її словами, плоди євангелізації залежать від якості чернечої спільноти, від її віри, закорінення в Христі та внутрішніх взаємин. Сестра Нємчур розповіла, що сучасна молодь, яка приходить до Згромадження, дедалі менше цікавиться тим, якою є харизма чи духовність спільноти, хто її засновник, але, насамперед, спостерігає за тим, якими є стосунки сестер з Богом та між собою.

 

Конференція Вищих Настоятельок жіночих Чинів і Згромаджень Польщі об’єднує приблизно 150 учасниць, які виконують служіння Генеральних та Провінційних Настоятельок, представляютьчи коло 100 Чинів і Згромаджень.

 

Джерело: Радіо Ватикан