//

Франція: закінчився черговий етап "Двору язичників "

 8 червня у французькому Марселі закінчився черговий етап ініціативи Папської Ради з культури "Двір язичників"  захід, на якому віруючі та невіруючі інтелектуали спільно обговорюють актуальні суспільні, культурні та філософські проблеми. Упродовж п'яти днів вони міркували на тему "Гуманізм і релігія", а як основу для дискусій взяли творчість двох філософів, Альбера Камю і Поля Рікера. За словами організаторів зустрічі, ці автори, з різними життєвими шляхами і поглядами, близькі тим, що змогли створити справжній фундамент для раціонального протистояння різним формам нігілістичного тоталітаризму, що загрожують людині.

 

Голова Папської Ради з культури кардинал Джанфранко Равазі під час одного зі своїх виступів виділив "сліди трасцендентності" в роботі Камю "Чума", які на перший погляд залишаються непомітними, і назвав його "ідеальним представником істинного атеїзму, глибокого і духовного, а також стурбованого майбутнім людини".

 

7 червня учасники марсельського "Двір язичників" взяли участь у церемонії поновлення посвячення Марселя Святішому Серцю Ісуса  акту, який щорічно здійснюється з 1720 р. Саме тоді, під час великої епідемії чуми, з ініціативи місцевої влади Марсель уперше був довірений Серцю Господа. За словами Апостольського Нунція у Франції, Архиєпископа Луїджі Вентура, цей акт нагадує про католицьке коріння міста і культу Пресвятого Серця Ісуса в країні. Крім того, він зазначив, що ця подія об'єднує дві душі: релігійну і світську, оскільки за традицією свічки для освячення жертвує місцева торгово-промислова палата.

 

"Двір язичників" відбувся у Франції вдруге. Саме з Парижу, в травні 2011 р., ця ініціатива поширилася по планеті.


За матеріалами http://be.radiovaticana.va