//

Францисканці розробляють план дій на наступні шість років

У суботу, 19 січня 2013 р., в центральноіталіському місті Ассізі, в базиліці святого Франциска відбулося урочисте відкриття 200 Генеральної Капітули Ордену Братів Менших Конвентуальних. Майже сотня ченців з 5 континентів зібралися в колисці свого Ордену, щоб опрацювати програму служіння на наступне шестиріччя й обрати Головного Настоятеля (Генерального Міністра) та Генеральну Раду.

 

«Ми служимо у 65 країнах, в деяких країнах Орден щойно зароджується, в інших існують столітні традиції. Наша чернеча родина нараховує 4.300 братів, у деяких країнах їх є сотні, в інших – лише кілька десятків», – зазначив теперішній Генеральний Міністр о. Марко Таска, відзначаючи також швидкий розвиток спільнот у Азії, Африці та Латинській Америці.

 

Історія Братів Менших має за собою вісім століть. Офіційною датою заснування Ордену Братів Менших є дата затвердження перших правил, здійснене Папою Інокентієм ІІІ 1209 року на прохання святого Франциска з Ассізі. Орден Братів Менших Конвентуальних постав внаслідок того, що деякі спільноти братів почали переходити з околиць міст до самих міст, будуючи там монастирі-конвенти. У 1517 році постала окрема гілка зі своїм Головним Настоятелем.

 

Орден Братів Менших Конвентуальних у світі розподілений на 7 регіональних округів, званих «Цетусами». У складі Цетусу Східної Європи діє Провінційна Делегатура в Україні, яка є частиною Провінції святого Антонія Падуанського і блаженного Якова Стрепи з центром у Кракові. В склад цієї Делегатури входить п’ять монастирів: у Львові, Борисполі, Більшівцях на Івано-Франківщині, Кременчуці і Мацьківцях на Хмельниччині. Розбудова Делегатури розпочалася зі Львова, куди 1991 року приїхав о. Луціан Шиманський. Згодом відкрито монастирі в Борисполі та в Більшівцях коло Галича. У 2001 році утворено Делегатуру, яка на той час об’єднувала три спільноти. У 2005 році Брати Менші Конвентуальні розпочали служіння в Кременчуці на Полтавщині, а з 2010 року служать у Мацьківцях біля Хмельницька.

 

Джерело Радіо Ватикан