//

Формула співіснування християн і мусульман від єгипетського вченого-єзуїта

Єгипетський вчений-ісламознавець, член чину єзуїтів Самір Халіл Самір спільно з німецькою журналісткою Міхаель Коллер опублікували нове дослідження "Мусульмани і християни - історія та перспективи сусідства". Ісламізація і ісламофобія є лише вершинами айсберга в широкому полі дискусії, відкритої зростанням впливу ісламу в Європі.

 

З одного боку, в багатокультурному світському суспільстві помітна тенденція до втрати християнської віри, яка лежить в основі європейської культури. З іншого боку, величезний потік іммігрантів з мусульманських країн категорично відчужує західну культуру. Багато християн дивляться з неспокоєм на оточуючу їх дійсність, особливо після жорстоких нападів на їхніх одновірців в Єгипті та інших країнах Близького Сходу. Вони ставлять перед собою питання, що буде з їх власної релігією в Європі і як вони повинні зустріти послідовників ісламу?

 

Нова книга Саміра Халілі Саміра і Міхаель Коллер, грунтуючись на фактах історії та аналізі сучасної ситуації, намагається дати відповідь на це питання. Автори не пропонують рецепта для швидкого вирішення міжрелігійних проблем і досягнення мирного співіснування культур. Аналізуючи минуле, вони визначають діалог як головний принцип співіснування, який був вирішальним як за часів протистояння, так і в період розквіту двох світових релігій. Відмінності ісламу і християнства повинні бути прийняті як належне і при цьому стимульовати бажання зрозуміти один одного. Автори переконані, що діалог дозволить розвиватися плідному міжкультурному обміну.

 

Автори проводять паралель з "золотим століттям" арабської культури (IX-X ст.), в основі якого лежав симбіоз грецької християнської та мусульманської арабської спадщини.

 

За матеріалами: Ватыканскае радые