//

Фоколяри святкують 20-ліття альтернативної моделі економіки

Рух Фоколярів святкує 20-річчя однієї з найоригінальніших ідей своєї засновниці Клари Любіч. Справа настільки нетипова, що  стосується економіки. Після падіння комунізму Любіч запропонувала створення підприємств, метою яких не буде розвиток капіталу, але спільне добро у широкому розумінні. Дохід таких підприємств ділиться на три рівні частини і призначений відповідно на розвиток фірми, допомогу бідним і заохочення культурних заходів.

 

Минулої неділі в Сан-Паулу в Бразилії відбувся міжнародний конгрес, присвячений функціонуванню фірм, які застосували модель, запропоновану Кларою Любіч, яких загалом є 800. Відповідно до традиції руху Фоколярів запрошено також представників різних релігій і суспільних середовищ. У контексті цього обговорювалася поточна економічна ситуація у світі. Обговорення провадив колишній глава Конференції Організації Об'єднаних Націй з торгівлі та розвитку професор Рубенс Рікуперо.

 


Бразильський економіст зазначив, що є сьогодні доходить до радикальної реорганізації світової економіки. Найбагатші країни заплуталися в кризі. Щораз більшого значення набувають натомість нові господарські потужності, до яких він зарахував Китай, Індію, Бразилію, Мексику і Туреччину. У той же ж час тривожним явищем є прогресуюче домінування фінансового світу над економікою, без жодного контролю з боку громадськості.

 

За матеріалами Radio Watykańskie