//

Філіппінському кардиналу Гавденсіа Росалесу виповнюється 80 років

Кардиналу Гавденсія Росалесу, Архиєпископу Маніли до жовтня 2011 р., виповнюється в наступну п'ятницю вісімдесять років. Після досягнення цього віку він залишить коло єрархів, які мають право обирати Понтифіка. Тепер з 208 кардиналів, які мають право голосу, 119 - потенційні учасники конклаву. Кардинал Росалес змінив у 2003 р. на манільскій катедрі кардинала Хайме Сіна. Раніше, з 1992 р. він був Архиєпископом Ліпа, а з 1997 по 1999 рік - заступником голови Конференції єпископів Філіппін. У березні 2006 р. прийняв з рук Бенедикта XVI кардинальську шапочку.

 

Кардинал Росалес відомий активною позицією у політичних питаннях на Філіппінах. Так, у 2005 р., після того, як стало відомо про фальсифікації виборів, єрарх закликав президента Глорію Макапагал-Арройо піти у відставку, а політиків - до більшої відповідальності.

 

Кардинал Росалес народився 10 серпня 1932 р. у місті Батангас, 100 кілометрів на південь від Маніли. Після прийняття священичого рукоположення в 1958 р. він став ректором семінарії, а потім настоятелем в своєму рідному місті і душпастирем "Легіону Марії". Через кілька тижнів після вступу на манільську катедру Архиєпископа Сіна в серпні 1974 році Росалес був призначений помічником єпископа в столиці. 1982 Іван Павло II зробив його єпископом коад'юторам, а через два роки ординарієм єпархії Малайбалай.

 

Філіпіни разом з Східном Тимором є єдиними країнами в Азії, де домінує католицьке населення. Більш ніж три чверті громадян тут сповідують католицизм.
 

 

За матеріалами: radiovaticana.org