//

Філіппінські єпископи проти закону про репродуктивне здоров’я

Конференція католицьких єпископів Філіппін 30 січня звернулась до народу із пастирським листом, в якому роз’яснила свою позицію стосовно запропонованого нового закону про репродуктивне здоров’я, чи, як його називають, закону про відповідальне батьківство.

 

Своє звернення єпископи почали, цитуючи Конституцію Філіппін, в якій сказано, що «Держава поважає життя матері, а також життя ненародженої дитини від самого зачаття». Однак зараз народ Філіппін стоїть перед моральним вибором. Він або обере шлях, котрий відповідає християнським принципам, або піде за «духом світу, секулярним, матеріалістичним духом».

 

У листі єпископат спростовує поширювані новим законом ідеї.

 

Щодо контрацептивів, він зокрема пояснює, що вони не просто не є настільки ефективними, як їх рекламують, а й до того є шкідливими для здоров’я жінки і можуть спричиняти захворювання на рак.

 

Стосовно обіцяного зменшення кількості абортів, єпископи пишуть, що самі науковці дивуються з приводу того, що використання контрацептивів навпаки збільшує кількість абортів. А поняття «безпечного сексу» є лише оманливою пропагандою.

 

Прихильники закону стверджують, що він протистоятиме поширенню ВІЛ/СНІДу. Єпископи, в свою чергу, пишуть, що це суперечить науковим даним, згідно яких в країнах, де пропагується використання презервативів, поширення ВІЛ/СНІДу не припиняється. Більше того, покладаючись на так звану безпечність презерватива, людина розширює свою сексуальну діяльність, і таким чином сприяє поширенню ВІЛ/СНІДу.

 

Що ж стосується проблеми перенаселеності регіону, яку новий закон мав би вирішити, щоб зменшити рівень бідності, єпископи наводять дані свого статистичного бюро. Згідно їх даних, у Філіппінах немає проблеми перенаселеності, а лише надмірна концентрація населення у певних міських центрах. Окрім того, численні дослідження, в т.ч. і Нобелівських лауреатів, показали, що не існує прямого зв’язку між перенаселеністю і бідністю. Філіппінські науковці дійшли до висновку, що населення не є причиною бідності. Справжніми причинами є: недосконалі філософії розвитку, помилкова економічна політика, пожадливість, корупція, соціальна несправедливість, брак доступу до освіти і т.д.

 

Конференція єпископів висловила протест проти контрацептивної ментальності, яку поширюють ЗМІ і засудили використання державних коштів на контрацептиви та стерилізацію, а також запровадження обов’язкової сексуальної освіти в школах.

 

На завершення, єпископи повідомили, що вони вже зробили моральний вибір – відкинули закон про репродуктивне здоров’я і вибрали життя. Серед іншого, вони закликали до докорінної трансформації людського ставлення до життя, а особливо беззахисних – ненароджених дітей. Представників влади вони закликали переглянути закон в світлі Богом даної гідності і вартості людського життя.

 

В підсумку, єпископат довірив свої зусилля проти закону про репродуктивне здоров’я (чи Відповідальне батьківство – нова назва) благословенню всемогутнього і люблячого Бога, який дає життя.