//

Евтаназія: у Франції знову спалахнула полеміка

Недавній випадок, який мав місце у Франції, де лікар практикував евтаназію на семи пацієнтах, вбиваючи їх в ім'я «зменшення страждань», знову викликав полеміку про застосування «закону про завершення життя» у Франції.


Ця полеміка, як зазначає ватиканська газета «Оссерваторе Романо», виявила кілька фактів: по-перше, мізерні знання принципів паліативної медицини і, по-друге, спробу вважати життя гідним або негідним залежно від характеристик і здібностей хворого чи інваліда.


Зокрема, газета «Ле Монд» заявила, що введення морфіну здійснюється «для полегшення страждань пацієнта», і «хоча це скорочує життя, принаймні хворій помре гідно». Проте – зазначає коментатор – це твердження наводить на думку, що пацієнт вмирає саме від морфіну, тоді як смерть настає внаслідок  незабезпечення засобами підтримки життя. У тій же газеті наводяться слова лікарів, які з вражаючим цинізмом розважають про те, чи «гідно те чи інше життя було прожите».


У висновку  «Оссерваторе Романо» нагадує слова Папи Бенедикта XVI. Під час недавньої поїздки до Мадриду він звернувся до сімей, які «проголошують велич, до якої покликана людина: супроводжувати страждаючих з любов’ю, як це зробив Бог».

 

За матеріалами www.radiovaticana.org