//

Estaes la juventud del Papa

Завершився Всесвітній День Молоді у Мадриді, на який два роки чекала молодь Іспанії і всього світу. «Я залишаю Іспанію дуже щасливий і вдячний усім» - такими були останні слова Папи Бенедикта XVI в мадридському аеропорту Барахас.


Мабуть, не лише організатори цього свята, але і сам Папа були приємно здивовані тією кількістю осіб, що прибули до Мадриду. Близько двох мільйонів людей заповнили вщент величезну територію аеропорту «Чотири вітри» для участі у нічних чуваннях та урочистій Літургії під проводом Святішого Отця. Їх не розігнали ні гроза, ні вітер, ні антипапські протести напередодні.


Візит Бенедикта XVI тривав усього чотири дні, але він вніс багато змін. Перш за все для тих людей, які відповіли на заклик Папи не соромитись Господа і стати «апостолами 21-го століття». Сідаючи в автобуси, поїзди та літаки по дорозі додому після довгої подорожі, змучені, обпалені гарячим іспанським сонцем, вони все-одно посміхались і викрикували «Estaes la juventud del Papa» (Ми – молодь Папи) – цей оклик лунав крізь бурю під час суботнього нічного чування.


«Молодь охоче відповідає, коли хтось щиро пропонує їм зустріч з Ісусом Христом» - це слова Папи перед відльотом до Риму. «Тепер ці молоді люди повертаються додому, як місіонери Євангелія.. і, - у промові  до 800 єпископів, тисяч священиків,  монахинь, що супроводжували молодь,- на цьому шляху їм буде потрібна допомога».


На прощання Папа закликав молодь не розчаровуватись перед обличчям різних перепон, що виникають у різних країнах, бо прагнення Бога, яке Творець заклав у серці кожної особи є сильнішим від усього.


Візит Бенедикта XVI тривав усього чотири дні, але він вніс багато змін у життя Іспанії, яка зараз перебуває у економічній та культурній кризі. Це можна було побачити не лише у пресі, яка почала висвітлювати візит Святішого Отця, розповідаючи про протести проти цього візиту, проти «занадто високої вартості» його, потім друкувала заклики Папи до більш етичної поведінки у політичній та соціальній сферах з метою подолання кризи, а на завершення ВДМ назвала цю подію «незабутньою фієстою віри». Про культурну кризу Іспанії свідчать і слова мешканки Мадриду похилого віку: «Я ніколи нічого схожого не бачила, і, мабуть, вже не побачу…»


Папа підтримав іспанців словами: «Іспанія є великою нацією, суспільство якої здатне йти вперед, не відмовляючись від своєї глибоко релігійної і католицької душі».


Зустрічаюсь із групою волонтерів, яких зібралось близько 30 тисяч для того, щоб попрощатись з Папою, Бенедикт XVI говорив про необхідність і красу служити іншим: «Любити – означає служити, а служіння примножує любов. На мою думку, це один із найкращих плодів вашого внеску до Всесвітнього Дня Молоді».


26-ий ВДМ став найбільшим зібранням молоді за усю історію планети. Для тих, хто спостерігав за трансляцією цієї події впродовж усіх днів, в пам’яті залишається те, як мадридська площа Сібелес перетворилась із звичайної центральної площі міста на місце проведення вечірки під відкритим небом... лунають радісні оклики, коли молодь зустрічає Папу… а потім гамір стихає для проведення Хресної Дороги, і єдиний звук, що порушує тишу – це ноти давньої іспанської молитви.


Величний замок Ескоріал, усмішка на обличчі Святішого Отця, Папи-професора, котрий говорить про ідеал Університету з наступним поколінням викладачів. Парк Буен-Ретіро... сотні священиків сповідають молодь різними мовами у тіні дерев ще довго після того, як громадська служба безпеки закрила доступ до сповідальниць на Фестивалі прощення.


Папа на сцені серед бурі, його намагаються вберегти від дощу… покоління Бенедикта XVI співає для нього… а потім затихає для тихого споглядання Найсвятіших Тайн.


Мільйони паломників приїхали на Всесвітній День Молоді до Мадриду, щоб почути голос Папи, разом з ним помолитись, прийняти його заклик до дії і, закорінені у вірі, понести місію до своїх близьких. Тож молімося, щоб ці «апостоли 21-го століття» гідно вершили свою місію і несли свою віру наступним поколінням.

 

Христина Букіна, редактор англомовної версії порталу Milites Christi Imperatoris