//

Еритрея як "велика в'язниця"

Про драматичну ситуацію Церкви в Еритреї говорить папський фонд "Допомога Церкви в потребі". Він нагадує, що місцевий уряд майже кожного дня порушує права людини і обмежує свободу своїх громадян.


Про Еритрею говорять, однак, в основному з нагоди іншої гуманітарної кризи, забуваючи, що впродовж багатьох років там нічого не змінилося і ця країна, як показує організація з прав людини "Human Rights Watch", залишається, як і раніше, "великою в'язницею".


"Якщо залишишся в Еритреї – ти є дурнем" – ці слова одного з інформаторів фонду, який через свою безпеку побажав залишитися анонімним, чітко відображають ситуацію в цій африканській країні. За останні роки її покинули понад мільйон еритрейців, а 5 мільйонів тих, що залишилися, хотіли би зробити так само.


Уряд, побоюючись початку нової війни з Ефіопією, на невизначений час продовжує обов'язкову військову службу, яка може тривати навіть 16 років. Священики і семінаристи можуть замінити її державною службою, але часто і її продовжують. Еритреї не можуть залишати священики і монахи у віці до 48 років, що, як інформують церковні джерела, значно ускладнює формацію та функціонування благодійної діяльності.


У країні, де майже половину населення складають мусульмани, помітна прогресивність ісламізації, яку підтримує уряд. Це є результатом економічних взаємин між Еритреєю та Саудівською Аравією. Справи поєднують із будівництвом нових мечетей і відкриттям коранічних шкіл. Християни частіше зазнають дискримінації. Уряд робить все для того, щоби християнство жодним чином не було присутнім у публічному просторі.


За матеріалами: http://info.wiara.pl