//

Екзарх Донецько-Харківський подякував Львову за відновлення пам’ятної дошки Йосифу Сліпому у Харкові

Екзарх Донецько-Харківський Степан (Меньок) та Адміністратор Верховноархиєпископської Української греко-католицької церкви Ігор (Возьняк) висловлюють подяку громаді міста та міському голові Львова за ініціативу відновлення пам’ятної дошки Йосифу Сліпому у Харкові.

 

Про це ZAXID.NET повідомили в прес-службі Львівської міської ради.

 

Так, у листі Степана (Менька), ЧНІ, Екзарха Донецько-Харківського зазначено: «Ваша громадська позиція стала основною причиною у зміні думання, а потім і позиції керівництва обласного і міського рівнів м. Харкова у вирішенні цього питання у позитивному напрямку. За все потрібно боротися і сміливо відстоювати свою думку, тим більше, коли відстоюється правда, права і свобода людини. Дай Боже Вам і надалі премудрості, першого дару Святого Духа і мужності у відстоюванні і обороні правди».

 

«Ми переконані, що постать Патріарха Йосифа (Сліпого), незламного духовного мужа Церкви та патріота, для якого подвиг на славу Бога й України був змістом його життя, слугуватиме прикладом для наслідування теперішнім і прийдешнім поколінням діяти з такою ж стійкістю та любов’ю на благо нашого рідного краю – нашої спільної матері України», - повідомив у листі Ігор (Возьняк), Адміністратор Верховноархиєпископської Української греко-католицької церкви.

 

Нагадаємо, 22 лютого було відновлено пам’ятний знак Йосифу Сліпому в Харкові, де перебував видатний український церковний діяч під час пересилки в Сибір. Львівська міська рада ініціювала відновлення дошки. Таблицю встановлено на фасаді будинку №5 на вулиці Малиновського у Харкові, де була колишня пересильна тюрма.

 

Автором меморіальної таблиці є відомий харківський скульптор Олександр Рідний.

 

На встановленій меморіальній таблиці напис: "У цьому місці, у колишній пересильній тюрмі в липні-серпні 1961 року перебував в ув'язненні патріарх Української греко-католицької церкві блаженніший Йосиф Сліпий".

 

Нагадаємо, попередня меморіальна дошка восени 2010 року згідно рішення суду була демонтована.

 

Джерело: ZAXID.NET