//

Екуменічне богослужінння з нагоди початку головування в ЄС

З нагоди початку головування Угорщини в Євросоюзі ввечері 16 січня в кальвіністичному костелі в Будапешті відправлено екуменічне богослужіння. «Головування Угорщини не може бути приводом для гордості, мусимо багато чому навчитись і багато довести» - сказав єпископ Густав Бюльцскей (Gusztáv Bölcskei) з реформаторської церкви.

Крім провідників присутніх на території Угорщини християнських церков в богослужінні взяли участь представники Комісії Європейських Єпископатів (СОМЕСЕ) з її генеральним секретарем о.Петром Мазуркевічом (Piotr Mazurkiewicz) та Конференції Європейських Церков(КЕК).
 

В привітанні до прибулих гостей єпископ Бюльцскей звернув увагу на те, що Угорщина може нарешті жити в демократії. «Наша країна є молодою і крихкою правовою державою, а оборона демократичних цінностей та інституцій є щоденним викликом. Демократична система лише тоді буде сильніша і матиме ширші горизонти, коли понад свої цілі поставить цілі людини. Цим завданням не може бути щось інше, ніж віднайдення міри людськості, її збереження і допомога іншим в її дотриманні»- сказав єрарх.
 

Єпископ звернув увагу також на те, що роль Церкви в розбудові демократії «не є чимось простим». «Християнство повинне залишатись в діалозі з державою, з іншими соціальними тенденціями, а всередині родини церков існує потреба ширшого екуміенічного діалогу. Солідарність суспільства і його моральність не є чимось самим собою зрозумілим» - зазначив він підкреслюючи, що спільнота повинна давати свідчення добровільної і безкорисної служби. «Лише насправді вільна спільнота може посвятитись безкорисливому служінню».
 

Такетер Ердо (Takéter Erdő), примас Угорщини і голова Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ) в проповіді звернув увагу, що малі народи, етнічні меншини, які мають власні мови, культури та історії ,«не тільки вносять свої вартості до більшої міжнародної спільноти, але є також покликані до прийняття відповідальності за вирішення проблем більшої спільноти. Виявом цього є факт, що в ЄС по пів року головує інша країна, незалежно від своєї величини, кількості жителів і стану членства ».

 

За матеріалами: ЕКАІ