//

Експерт: Ватикан - це не фінансовий центр

Новопризначений радник Ватикану з фінансової прозорості Рене Бруельхарт  високо оцінив прагнення Святого Престолу та вжиті заходи щодо протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму. В інтерв'ю  радіо Ватикану експерт зазначив, що "зроблені Ватиканом кроки, особливо за останні два роки, можна оцінити як інтенсивні і дуже відповідальні". Рене Бруельхарт, після двох тижнів роботи в Ватикані, поділився своїми враженнями та підкреслив деякі особливості, які помітив тут у порівнянні з іншими країнами. Він зазначив, що "якщо усвідомлювати функції та позицію Святого Престолу на загальному рівні,  важливість і питання етичної відповідальності, то робота тут вимагає набагато більших зусиль, ніж зазвичай».


"Ватикан - це не фінансовий центр: я думаю, що про це необхідно чітко сказати, один раз і для всіх. І навіть, коли ЗМІ говорять про протилежне, вперемішку з тими "легендами", які   видаються за істину, звичайно, відповідно до природи того чи іншого ЗМІ ... Я віддаю перевагу тому, щоб говорити про факти, а фактом є те, що Ватикан - це не фінансовий центр. Однак, також факт, що у Ватикані існують фінансові потоки, і досить зрозуміло для чого. Фактом є також те, що протягом останніх років були створені структури, щоб боротися в можливими зловживаннями. Тепер мова йде про те, щоб ці структури зміцнити ", - сказав експерт.


Рене Бруельхарт розповів, що в світі існують міжнародні стандарти, що чітко окреслюють, які структури повинні діяти, які функції вони повинні виконувати, яким чином здійснювати міжнародну співпрацю в рамках країни чи  між різними урядами. За словами експерта, його місія полягатиме в тому, щоб ці структури у Ватикані функціонували протягом тривалого часу, а не залишалися тільки формальними. Про перші конкретні результати своєї роботи він зможе розповісти вже через кілька місяців.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va