//

Економічна криза як нагода до навернення народу

"Наші політики повинні повністю змінити свою ментальність, їм необхідне навернення" – каже католицький митрополит Афін Архиєпископ Ніколаос Фосколос, вказуючи на шляхи виходу Греції з економічної кризи. На його думку, криза є нагодою до загального навернення цілого народу.

 


74-річний Ніколаос Фосколос є Архиєпископом Афін з 1973 року.

 


Римо-католицька спільнота Греції має приблизно 300 тисяч вірних, з яких корінними греками є лише 50 тисяч. Решта вірних – приїжджі часто нелегально заробітчани і працівники сезонних робіт, які постійно змінюють місце проживання. Переважно це поляки, українці, албанці, філіппінці. Існує 4 Архиєпархії, 4 єпархії і 1 апостольський вікаріат.

 


Католицьких Церков в Греції, 90% населення якої є православними, є дуже мало, переважно на великих островах чи у великих місцях. Деякі з них працюють лише сезонно, в часі канікул. Крім того, в Греції існує кількатисячна католицька спільнота візантійського обряду, яка виникла у ХІХ столітті внаслідок місійної діяльності, а також кількасот вірних вірменського обряду.

 


Причиною кризи Архиєпископ вважає ряд помилок: «Протягом 30 років наші політики працювали на власну кишеню, а не для народу. Необхідне зацікавлення людьми, в той час як у Греції панує суспільна несправедливість. Мало користає зі спільних дібр, а багато терпить».

 


«Коли у 1981 році у Греції повернено демократію і до влади прийшла соціалістична партія, люди поклали на цю зміну великі надії. Але вона привела до зруйнування країни. Було багато слів, але небагато зроблено. І так залишилось».

 


«Останні 30 років поширилась хибна ментальність і нове покоління виросло з переконанням, що їм належиться багато грошей без праці. І тепер вона присутня в більшості молоді».

 


Через економічну кризу Католицька Церква Греції опинилась у дуже важкій ситуації, оскільки не має жодних державних субвенцій, на відміну від православної церкви, духовні особи якої отримують державні пенсії і яка отримує дотації на свої проекти.  Єдиними доходами Католицької Церкви є пожертви, зібрані під час Літургій.  Останнім часом пожертви все менші, оскільки люди знаходяться у складній ситуації, а більшість з них взагалі знаходиться на грані виживання. Тим більше, при боротьбі за виживання не приходиться говорити про зріст покликань  до священства.

 


«Католицька Церква намагається бути якнайближче до людей, і помагати матеріально, наскільки може. Після кожної Літургії в катедрі обов’язково зголошується хтось, хто потребує допомоги».

 


«Греція тепер потребує харизматичних людей, яких, на жаль, нема багато. Думаю, що криза дасть людям багато до задуми і заставить шукати перш за все не матеріальних дібр, але духовних. Крім того, багато жителів Греції є забобонними, тому необхідна реєванглізація. Її можуть провадити лише харизматичні люди».  

 

За матеріалами: wiara.pl