//

Джорджа Клуні затримали за участь в акції протесту проти дій суданської влади

Знаменитого американського кіноактора Джорджа Клуні разом із чотирма американськими конгресменами затримали у п’ятницю біля посольства Судану у Вашингтоні. Вони брали участь в акції протесту проти дій суданської влади, яка перешкоджає доставці гуманітарної допомоги в південні райони цієї країни, де йдуть бойові дії.

 

За даними поліції, Клуні разом із затриманими з ним активістами, серед яких  був і його батько – журналіст Нік Клуні, і син Нобелівського лауреата Мартіна Лютера Кінґа, прорвалися на територію посольства і проігнорували вимогу залишити її. Очікують, що затриманих звільнять під заставу.

 

Джордж Клуні є давнім активістом в царині прав людини в Судані, він неодноразово відвідував цю країну і звертав увагу на складну гуманітарну ситуацію на кордоні Судану з Південним Суданом, який проголосив незалежність.

 

За два дні до акції протесту Клуні повернувся з Судану, а напередодні він виступив перед комітетом закордонних справ Сенату США, розповівши про насильство в нубійських горах – у регіоні, що межує з Південним Суданом.

 

«Ми бачили, як сотні людей біжать в гори, щоб сховатися в печерах для власної безпеки. І це відбувається щодня. Це не «печерний народ нубійців». Вони живуть на фермах, а їхнє суспільство – найстаріше в світі, проте вони змушені ховатися в печерах. Це кампанія вбивств, залякування, вигнання і вимушеного голоду. І це факт», – заявив Клуні.

 

Джордж Клуні в середу розповів про ситуацію в Судані президентові США Бараку Обамі.

 

Джерело: www.radiosvoboda.org

 

Нагадаємо, що кілька днів тому, уряд Судану позбавив громадянства сотні тисяч осіб, які мають будь-які родинні зв'язки з християнським Південним Суданом, що минулого року здобув собі незалежність.