//

Джордж Вайгель: Учімося у Войтили як перемагати режими

Успіхи тандему Войтила-Казаролі у боротьбі проти комунізму показують, як сьогодні має діяти Церква у своїх взаєминах з комуністичними режимами та з ісламськими країнами, – каже Джордж Вайгель. Біограф Івана Павла II та історик християнства переконаний, що недавній досвід Церкви є актуальним в сьогоднішніх умовах.

 

Перш за все, історія показала, що східна політика Ватикану у проведенні тільки кардинала Агостіно Казаролі не дала серйозних результатів. М'яка лінія поведінки щодо комунізму, тобто пошук нового modus vivendi, або, як сказав кардинал Ватикану, modus non moriendi, виявилися ілюзорними – пише Вайгель. На його думку, позитивні результати дало лише доповнення східної політики Ватикану місією Івана Павла II.

 

Папа закликав до моральної революції в комуністичних країнах, а його державний секретар розробив дипломатичні контакти. Завдяки цьому комуністи не могли звинуватити Святий Престіл у виході з діалогу. На думку Вайгеля, Казаролі і Войтила відмінно доповнювали одне одного, хоча спочатку Казаролі зізнався: "Я хотів би допомогти цьому Папі, але бачу, що ми дуже сильно відрізняємося".  З успіхів цього тандему треба робити висновки для нашого часу – пише Джордж Вайгель на сторінках італійської газети "Vita e Pensiero".

 

За матеріалами: Radio Watykańskie