//

Джордж Вайгель обороняє швидкість беатифікаційного процесу Івана Павла ІІ

Американський вчений і папський біограф Джордж Вайгель висловився проти критики швидкого процесу канонізації Івана Павла II, заявивши, що звинувачення, що він був відповідальним за скандали, які відбулися під його контролем, в кінцевому рахунку виявилися необґрунтованим, повідомляє Catholic News Agency.

 

"Розслідування життя Івана Павла II було дуже ретельним, і результати становлять чотири товстих томи," сказав Вайгель для CNA. "Іван Павло сам відмовився від п'ятирічного періоду очікування, який призначають  зазвичай між чиєюсь смертю і офіційним відкриттям процесу беатифікації у випадку Матері Терези - ще одного прикладу, де було велике переконання про святість померлого ", сказав він.

 

Вайгель також вважає  аргумент скандалів щодо сексуальних зловживань, які спливли під час понтифікату Папи Римського Івана Павла ІІ, - а також проблеми, які почали з'являтися навколо особи о.Марціальні Маціеля, засновника Легіонерів Христа - виключеними чинниками.

 

"Насправді, в США та інших країнах, більшість випадків зловживань не відбулося за часів Івана Павла II, хоча з них зробили саме такі відкриття", пояснив він.

 

"Іван Павло II був великим реформатором священства, і Церковні рукоположені служителі знаходиться в набагато кращій формі сьогодні через нього, ніж це було в 1978 році."

 

"Якщо хтось не розуміє цього, то знаходиться в не дуже безпечному становищі, з якого можна оцінювати, як Іван Павло давав раду із кризою зловживань, яка виникла в громадській думці в 2002 році ", додав він. Вайгель зазначив, що певні Ватиканські інституції, особливо Конгрегація у справах духовенства, "були повільнішими, ніж вони повинні бути у визнанні характеру цієї проблеми в Сполучених Штатах і в розробці відповідних реакцій для цього".

 

Проте, щодо самого Папи Римського Івана Павла, то "як тільки стало ясно в квітні 2002 року, що  американський єпископат не може дати з тим собі раду і що папське втручання було необхідним, він втрутився і зробив цілком очевидним, що " в священстві немає місця  для тих, хто може завдати шкоди молодим ".
 

 

За матеріалами: CathNews