//

Дві книги та аудіо-диск про Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого презентували з нагоди 120-ої річниці від дня його народження

17 лютого після урочистої Літургії в каплиці музею-садиби Патріарха Йосифа Сліпого с. Заздрість (Теребовлянський район), яку очолив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Кир Василій Семенюк, відбулася презентація аудіо-диску для дітей "Патріарх Йосиф Сліпий" та видань Олега Германа "Князь Церкви" і Володимира Сергійчука "Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки".

 

Аудіо-диск є спільним проектом мультимедійної студії “Свічадо” та фундації “Справа Патріарха Йосифа” при підтримці Курії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та парафії св. Володимира і Ольги з Чікаго (США). У ньому представлені 8 аудіо-записів загальною тривалістю 70 хвилин, які розповідають історії з життя Йосифа Сліпого у доступній для дітей формі. Презентували видання керівник студії “Свічадо” Павло Сковронський та куратор проекту Оксана Небесна.

 

Видання "Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки" представляє збірку архівних документів КДБ пов'язаних із двома судовими процесами радянського режиму над Патріархом Йосифом. Історик Володимир Сергійчук, коментуючи свою працю над двотомником, назвав Йосифа Сліпого українським державником, що своїм словом творив державність України та закладав національну самосвідомість у душі кожного українця. Автор видання окремо подякував депутату Верховної Ради Василю Деревляному за підтримку у виданні двотомника.

 

Праця Олега Германа "Князь Церкви" є сценарієм до художнього фільму, над якою автор працював 10 років та яка висвітлює життєвий шлях Патріарха Йосифа, його переживання за долю Церкви і України. Олег Герман висловив подяку видавництву “Джура”, фундації “Справа Патріарха Йосифа”, Тернопільській облдержадміністрації, Тернопільській обласній раді та Тернопільській міській раді за сприяння у видавництві книги.

 

прес-служба архиєпархії