//

Душпастирство дітей і молоді – пріоритет для Церкви

«Сумно дивитись на подружжя, яке не має дітей. Але ще сумніше виглядає священик, навколо якого не крутиться купка дітей»,– про це пише у листі до вірних Архиєпископ Домінік Дука, глава єпископату Чехії. У цьому листі він зазначає, що душпастирство дітей і молоді є пріоритетом для сучасної Церкви. Празький митрополит закликає священиків часто відвідувати школи і не лише з метою катехизації, а й для того, щоб брати участь в уроках етики, історії, філософії, основи громадянського виховання та чеської мови.


За повідомленнями Радіо Ватикану, у листі, опублікованому 4 січня, Архиєпископ Дука торкається також тематики хрещення, про яке часто просять дорослі люди. Владика зазначає, що такі випадки є великим шансом для Церкви, тому до таких осіб слід ставитись з особливою турботою.


До душпастирських пріоритетів належить також турбота про культуру. «Бог – красивий, і все, що красиве, приводить до Нього»,– пише примас Чехії. На його думку, місцеві священики повинні перш за все дбати про красу Літургії та відповідний вигляд храмів.


Щодо змін у фінансуванні Церкви, Архиєпископ Дука зазначає, що якщо влада вирішить повернути церковне майно, то священики перестануть отримувати зарплату із бюджету держави. Однак він впевнений, що це не завдасть особливих збитків священикам. «Жадібність і заздрість не відповідають священичому покликанню»,– пише чеський владика.