//

Душпастирський візит Святішого Отця Бенедикта ХVІ до Ареццо, Ля Верни та Сансеполькро

У неділю 13 травня, вперше у 2012 році, Святіший Отець відвідує з душпастирським візитом одну з дієцезій Італії, а саме Ареццо-Кортона-Сансеполькро, що розташована в центральноіталійському регіоні Тоскана. Дієцезія була створена 1986 року внаслідок об’єднання в одну трьох окремих дієцезій. Найстаршою з них є дієцезія Ареццо, яке заснована ще у ІV сторіччі. Святий мученик Донато, що був другим з черги єпископом Ареццо, є одним із найбільш шанованих в історії християнства. Дієцезія Кортони були заснована 1325 року, а Сансеполькро – у 1515-1521 роках. Під час реорганізування італійських дієцезій вони були об’єднані. Саме в цій дієцезії знаходяться Ареццо, санктуарій Ля Верна та Сансеполькро – мета душпастирського візиту Папи.

 

До старовинного міста Ареццо, розташованого приблизно 185 кілометрів на північ від Риму, Вселенський Архиєрей прибув гелікоптером о 9-ій годині ранку, приземлившись на міському стадіоні. Його привітали архиєпископ Ріккардо Фонтана, прем’єр-міністр Італії Маріо Монті, інші представники церковної та державної влади.

 

Місцем Служби Божої, в якій взяли участь тисячі вірних не тільки з дієцезії, але й з усього регіону, став величезний парк ««Il Prato», розташований у центрі міста, недалеко від катедрального храму.

 

Після Служби Божої Бенедикт XVI відвідав катедральний собор, споруджений у ХVІ сторіччі, де помолився перед Пресвятою Євхаристією та у каплиці Матері Божої Утішення. Після обіду в єпископській резиденції разом з єпископатом Тоскани, та короткого відпочинку, перед від’їздом Святіший Отець зустрінеться з організаційним комітетом цього душпастирського візиту, та гелікоптером вирушить до францисканського санктуарію в Ля Верні.

 

Монастирський комплекс розташований неподалік містечка К’юзі-делла-Верна. 1213 року місцевий граф Орландо Катані, вислухавши проповідь святого Франциска з Асижу, вирішив подарувати йому зарослу лісом гору, щоб він міг усамітнюватись на молитві. Саме тут 1224 року, коли святий Франциск благав у Господа благодаті, щоб брати якнайповнішу участь у стражданнях Христових, на його тілі відтворились рани Христа.

 

У санктуарії в Ля Верні Вселенський Архиєрей зустрінеться з численними спільнотами Братів Менших Францисканців, Сестер Кларисок з регіону Тоскани та черниць з К’юзі-делла-Верна, до яких Бенедикт XVI звернеться з промовою.

 

Останнім етапом душпастирського візиту Бенедикта ХVІ будуть відвідини міста Сансеполькро, де він здійснить приватний візит до співкатедрального собору, що має понад тисячорічну історію і де зберігається дерев’яна статуя розп’ятого Христа, одна з найстаровинніших у світі, яка була вирізьблена на переломі VІІІ-ІХ сторіч. Потім, на центральні площі міста, Святіший Отець зустрінеться з місцевою громадою, до якої звернеться з промовою. Варто згадати, що у місцевостях, які у неділю відвідує Папа, працює кілька сотень українців.

 

«Уся Церква послана у світ, щоб нести Євангеліє та спасіння». Проповідь Папи Бенедикта ХVІ під час Служби Божої в італійському місті Ареццо 13 травня 2012 р.

 

На початку проповіді, висловивши свою радість з приводу спільної Євхаристійної молитви з мешканцями Ареццо та привітавши присутніх на цій молитві, Святіший Отець зазначив, що в минулому Церква в Ареццо була збагачена та оживотворена християнською вірою дуже почитаних святих, серед яких, зокрема, святий Донато, покровитель міста Ареццо. Папа пригадав, що святий Донато був відважним проповідником Божого слова, євангелізатором, який намагався вивільнити людей, для яких був поставлений єпископом, від поганських звичаїв та заохотити їх віднайти у Божому слові силу для утвердження людської гідності кожної особи і правдивого сенсу людського життя. Серед інших почитаних святих та блаженних, місцеві мешканці віддають велику пошану Папі Григорієві Х, який похований у місцевому катедральному храмі. Цей блаженний Папа жив у складних для Церкви часах реформи, коли на Ліонському Соборі робились спроби привернути церковну єдність, коли починався дипломатичний діалог із представниками Китаю.

 

Далі Вселенський Архиєрей прокоментував біблійні читання, які вірні мали можливість почути під час Служби Божої. Спершу він зупинився над читанням про те, як святий Петро, перебуваючи у домі Корнилія, хрестив поган, які прийняли Добру Новину про Ісуса та щиро у Нього увірували. Папа наголосив, що цей уривок вказує на універсальність християнського вчення та Христової Церкви: «Жест святого Петра стає відображенням відкритості Церкви на усе людство».

 

«Я вас вибрав і призначив, щоб ви йшли і плід принесли, та щоб тривав ваш плід, а й щоб усе, про що б ви тільки попросили в Отця в Моє ім'я, дав вам». Коментуючи цей євангельський уривок, Бенедикт ХVІ зазначив, що ці слова в особливий спосіб скеровані до апостолів, однак, у ширшому значені, вони також звернені до кожного учня Ісуса Христа. «Ціла Церква послана у світ, щоб нести Євангеліє та спасіння. Але ініціатива завжди походить від Бога, Який кличе до різноманітних служінь, щоб кожен виконував доручене завдання для спільного добра. Покликані до священства, до богопосвяченого життя, до життя у подружжі, до праці у світі, усі повинні великодушно відповісти Господеві».

 

Продовжуючи, Папа Бенедикт ХVІ наголосив, що він свідомий усіх старань, які місцева церковна спільнота докладає у сприянні християнському життю. «Серед скарбів вашої традиції є гордість з приводу християнської ідентичності, засвідчена багатьма знаками та вкоріненими набожностями, такими, як набожність до Матері Божої Утішення». Святіший Отець пригадав також великих особистостей доби Відродження, народжених в Ареццо та околицях, життя і діяльність яких була спрямована на утвердження християнських цінностей.

 

Підсумовуючи прочитані біблійні уривки, Вселенський Архиєрей підкреслив, що Боже слово заохочує нас «жити у Божій любові до усіх». Він підкреслив, що мешканці цих земель славляться своєю гостинністю, солідарністю, чутливість до бідних та слабких і пошаною до кожного. «Бути солідарним з бідними означає визнавати план Бога-Творця, Який вчинив з усіх нас одну родину», – підкреслив Папа, додаючи, що свідчення іншим Божої любові є пов’язаним також із охороною життя, від його зачаття до природної смерті.

 

«Дорогі брати та сестри! Продовжуйте служити Богові і людині згідно із навчанням Ісуса, яскравим прикладом ваших святих та традиції вашого народу. У цьому завданні нехай вас супроводжує і підтримує материнська опіка Матері Божої Утішення, так сильно вами любленої та почитаної», – цими словами закінчив свою проповідь Папа Бенедикт ХVІ.

 

Джерело: Радіо Ватикан