//

Дуб-каплиця

У селі Алувіль-Белефос (Франція) росте дуб, всередині якого функціонують дві каплиці.

 


Точний вік цього дуба невідомий. За легендою він був посаджений в 911 році, на честь заснування Нормандії. Однак деякі вчені стверджують, що дерево набагато старше, і його вік становить більше 1200 років.

 

Перші письмові повідомлення про дуб з'явилися в кінці 17 століття. У міру старіння всередині нього утворилася порожнина. Аббат Детруа, настоятель місцевої парафії, побудував там одну над одною дві каплиці. Нижня була названа на честь Діви Марії, верхня - на честь Хресних мук.

 

Навколо дуба ходило безліч легенд та містичних історій. Йому приписували виняткову силу, а також говорили про чудеса, траплялися в його «стінах». Через це дуб-каплицю неодноразово намагалися спалити за часів Французької революції. Але дереву вдалося врятуватися і з часом навіть повернути собі колишню популярність.

 

У 19 столітті французька імператриця Євгенія презентувала каплиці дерев'яну позолочену статую Діви Марії. А сьогодні незвичайне дерево є історичним пам'ятником і місцеві жителі з любов'ю відносяться до дуба, який прославив їх село.

 

За матеріалами: nat-geo.ru