//

Дослідження: старіння - найбільш значимий феномен XXI ст..

Старіння буде самим значним феноменом XXI ст. Про це говорять результати дослідження проведеного Фондом ООН в галузі населення та англійською благодійною організацією «HelpAge International», що займається захистом прав літніх людей.

 

На важливість результатів даного документа звертає увагу екуменічна "Спільнота св. Егідія », яка запланувала його презентацію в Римі 7 січня. За словами дослідників, феномен старіння матиме тяжкі наслідки для людства. На сьогоднішній день, кожну секунду дві людини в світі відзначають своє 60-річчя. Також наголошується, що зараз 1 з 9 жителів нашої планети має вік, що перевершує цю межу. Згідно з результатами дослідження, особливо швидко старіють суспільства, що розвиваються, навіть ті, де є велика кількість молоді. У багатих країнах старіння відбувається повільніше. Довшого віку досягається завдяки кращому харчуванню, гігієні, досягненням в медицині, сфері медичної допомоги, освіти та економічному благополуччю.


Говорячи про кількість людей, які  досягли 60-річного віку в світі, дослідники відзначають, що в 1950 р. їх було близько 205 млн., а в 2012 р. вже 810 млн. чоловік. У 2050 р. їх кількість досягне 2 млрд. Аналізуючи ситуацію на різних континентах, можна помітити, що найбільша кількість літніх людей - у Європі - 22% населення, в той час як найнижча - в Африці - 6% населення континенту. За словами вчених кількість літніх людей в Європі в 2050 р. буде  приблизно 34%.


Також наголошується, що в світі більше 60-річних жінок, ніж чоловіків. На 100 жінок похилого віку припадає 84 літніх чоловіки. Що стосується старшого віку - 80 років, то на 100 жінок доводиться тільки 61 чоловік.

 

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va