//

Дорога до Вифлеєму

Приходить Різдвяний піст. Це ніби 40-денний шлях до Вифлеємських ясел, який нам, християнам, необхідно здолати. В дорогу до Вифлеєму вже вирушили троє східних мудреців. Тільки вони і кілька простих пастухів удостоїлися побачити і поклонитися Спасителеві світу…

Розважмо, чи ми на цій дорозі?


Всі вірні, ревні та практикуючі християни заздалегідь ретельно і добре готуються, щоб гідно зустріти і відзначити день появи на землі посланця з Неба – Сина Божого, народженого від Пресвятої Діви Марії, - нашого Господа і Спасителя світу Ісуса Христа.


Воістину це найбільша подія в історії, яка повністю змінила її ходу і стала початком нової, спасенної ери людства. Її велич переступає всі земні межі і сягає у саму вічність, з якої і походить. Бо ж звідти, з Неба, від Божого престолу до нас, вигнанців з раю, на нашу грішну землю, долину сліз і плачу, приходить сама святість, найбільше добро і безмежна любов, щоб нас знову повернути в Царство непроминаючої радості.


Та на заваді й надалі непрохідною стіною залишається наш гріховний бруд. А позбутися його, омитися і очиститися від нього можна тільки слізьми покаяння. І з’являються та цілющими струмками течуть вони в часі посту, коли є глибоке розважання духовних наук Божого Слова, щира молитва й обмеження в їжі, напоях і розвагах.


Ще від найдавніших часів Старого Завіту було встановлено пости, що були середниками, засобами і приємною жертвою Богові, яка умилостивлювала Його й очищувала людину. В різних великих бідах і небезпеках юдеї накладали на себе строгий піст і молитву. Макавеї перед битвою постилися. За законом Мойсея в день очищення був встановлений піст. Якби наклали на себе піст Содом і Гоморра, то їх не було б знищено з усіма жителями цих міст та й околиць (а сьогодні, як бачимо, содомізм бере гору над усім людством).


Як бачимо, піст і до християнства вважався великим пожитком для душі. А тим більше нам, християнам, як послідовникам Ісуса Христа, Який дав приклад 40-денного посту, потрібно щиро, ревно і строго дотримуватися його. Тільки так, за словом Господа, ми поборемо й переможемо носіїв і сівачів зла – бісів та й усяке інше зло у самих собі. Тисячі й тисячі праведників і святих Церкви Христової своїм життям засвідчують і потверджують цю Божу правду.


Сорок днів Різдвяного посту – це ніби 40 сходинок від землі до Небесного Вифлеєму, до Божого престолу. Тож сходинку за сходинкою пройдімо їх усі гідно і тоді переживемо найбільше щастя і радість споглядати новонародженого Спасителя.

 

прот. Михайло МЕЛЬНИК
с. Старі Кривотули
Івано-Франківська обл.