//

Допомогти молоді прийняти нелегке рішення про позитивну відповідь на Боже покликання

Родина та парафія повинні підтримати молодь, які відчуває покликання до життя, посвяченого Богові, особливо тоді, коли прийняти таке рішення здається найважчим. На це вказує Папа Бенедикт XVI у Посланні з нагоди чергового Всесвітнього Дня молитви за покликання, що відзначається 15 травня. Його тема: «Пробуджувати покликання у місцевій Церкві». Четверта неділя Пасхи в латинському обряді називається Неділею Доброго Пастиря, оскільки саме в цей день читається євангельський уривок, в якому так Себе називає наш Спаситель Ісус Христос. Завдяки починанню Папи Павла VI, від 1964 року в цей день відзначається Всесвітній День молитви за покликання.

 

У цьогорічному зверненні з цієї нагоди Бенедикт XVI наголошує на відповідальності, яку в справі покликань мають сім’ї, парафії та різні церковні рухи. «Особливо у цей наш час, – пише Папа, – коли Господній голос здається заглушеним “іншими голосами”, а пропозиція іти за Ним, віддавши Йому усе своє життя, виглядає занадто важкою, кожна християнська спільнота, кожен вірний повинен усвідомлено взяти на себе зобов’язання сприяти покликанням». Важливу роль у цьому відіграє підтримка та заохочення тих, «які виявляють чіткі ознаки покликання до священства чи чернечого посвячення», а тому «кожна місцева Церква повинна бути дедалі чутливішою та уважнішою до душпастирства покликань».

 

На думку Святішого Отця, необхідно допомогти дітям та молоді зростати у справжній приязні з Господом Богом, що здобувається через особисту та літургійну молитву, навчитися уважного та плідного слухання Божого Слова. Слід також допомогти їм зрозуміти, що прийняти Божу волю не означає знищення особистості, а, навпаки, «дає змогу відкрити найглибшу істину про себе самого та йти за нею».

 

З особливим словом Бенедикт XVI звертається до тих, які мають безпосередню відповідальність за розпізнавання покликання в молоді, а саме священиків, сімей та катехитів. «Священикам раджу, – пише Папа, – бути здатними давати свідчення сопричастя з єпископом та співбратами, щоб забезпечити життєдайний ґрунт для нових паростків священичих покликань». До родин він звертається з проханням жити «духом віри, милосердної любові та побожності, щоб могти допомогти синам і донькам великодушно прийняти поклик до священства чи богопосвяченого життя». А катехити і провідники церковних організацій, вірні своїй місії, повинні, за словами Святішого Отця, виховувати підлітків так, щоб вони були здатними відкрити божественне покликання та йти за ним.

 

Очевидно, що певні обов’язки і відповідальність за душпастирство покликань мають єпископи, зокрема, і за пошук «місіонерських покликань». «Господь Бог потребує вашої співпраці, для того, щоб Його поклики могли досягнути серця, які Він обрав», – пише Бенедикт XVI, звертаючи увагу на необхідність уважного дбання про призначення добрих працівників до дієцезальних центрів дбання про покликання. Далі Вселенський Архиєрей підкреслив турботу Церкви за рівномірне розподілення священиків у світі, пригадуючи ієрархам: «Ваша відкритість щодо дієцезій, де мало покликань, стає Божим благословенням для ваших громад та є для вірних свідченням священичого служіння, великодушно відкритого на потреби всієї Церкви».

 

«Пробуджувати покликання у місцевій Церкві означає мати відвагу, щоб через уважне та відповідне душпастирство покликань показувати цей зобов’язуючий шлях слідування за Христом, який настільки багатий сенсом, що здатний огорнути ціле життя», – наголошує Святіший Отець.

 

Джерело: Радіо Ватикан