//

Домініканці допомагають жертвам землетрусу в Японії

Домініканці, що несуть своє служіння в єпархії Сендай, яка найбільше постраждала від найпотужнішого в історії Японії землетрусу магнітудою 8,8 балів, допомагають жертвам природної катастрофи.

 

"Територія нашого храму, який знаходиться в центрі міста, найкраще всього підходить для притулку під час катастроф. По суті так і передбачено в міській стратегії. Відучора у нас мешкає величезне число людей, особливо з Іваки, які не можуть попасти в свої будинки", - розповідає настоятель католицького храму в Іваки о. Чеслав Форищ, ОР.

 

"Поїзди стоять, навіть надшвидкісні, не дивлячись на те, що рейки для них побудовані на міцному фундаменті. Вода закінчилася, немає електрики. Не дивлячись на це ми разом з вірними стараємося як тільки можемо допомогти постраждалим", - продовжує о. Чеслав.

 

За словами настоятеля, в результаті землетрусу постраждав дах нової будівлі церкви. Сам храм уцілів, оскільки при його будівництві були використані сучасні сейсмостійкі технології. "Влада збирається евакуювати людей, що живуть поряд з атомною електростанцією в Окахама, там знаходиться і церква, приписана до нашої парафії. Збираюся туди відправиться", - розповідає домініканець.

 

У свою чергу настоятель храму в Фукушима о. Єжи Відомські, описує ситуацію в своєму місті. За його словами тут, як рівно і в інших поруч розташованих містах Сома, Сукагава і Ширакама, де є католицькі спільноти, є людські жертви.

 

"Якщо говорити про церковні будівлі, то найбільше постраждав монастир сестер Notre Dame, та його частина де знаходиться музей Чину в Японії. Ця будівля була побудована перед війною, на відміну від нової, в якій зараз живуть монахині, а також розташований жіночий Університет "Сакура но Себо". Наш храм Матсукіто, побудований всього 50 років тому, але і він серйозно постраждав", - розповів о. Єжи.

 

Отець Павло Яночинськи, ОР під час землетрусу був в місцевості Сагами Оно, розташованій на відстані 50 кілометрів від Токіо. За його словами, там зупинилися всі поїзди, але ситуацію досить швидко взяли під контроль.

 

"З'явилися десятки добровольців. Для людей, які хотіли повернутися до Токіо надали великий зал в найближчому готелі. Їм надали ковдри і воду. На щастя через кілька годин рух поїздів був відновлений", - повідомив о. Павло.

 

На жаль, до цих пір не вдається зв'язатися з домініканськими терціарками і церквою в Ішіномакі, містом яке постраждало від цунамі.

 

Джерело: praedicatores.ru