//

Доктринальна "криза" у Конференції вищих настоятельок США

Святий Престіл закликає Конференцію вищих настоятельок жіночих монаших згромаджень США до реформ. Про це повідомив Архиєпископ Сіетлу Пітер Сартейн. До таких висновків дійшла Конгрегація віровчення, підбиваючи підсумки своєї багаторічної доктринальної оцінки Конференції, яка налічує понад 1500 членів. У спеціальному документі Ватиканська дикастерія пояснила, що "більше уваги необхідно приділяти як відносинам Конференції вищих настоятельок з Синодом Єпископів, так і необхідності створення міцної доктринальної основи у вірі Церкви".

 

Серед основних результатів оцінювання: серйозні богословські і доктринальні помилки у виступах на щорічних асамблеях Конференції в останні роки, а також спотворене бачення монашого життя. У документі наводяться приклади релігійності сестер, яка "виходить за рамки Церкви". Крім того, в ньому виражається заклопотаність "деякими радикальними феміністськими тенденціями, несумісними з католицькою вірою", які розповсюджувалися в деяких програмах і презентаціях під егідою Конференції. Вони містять ризик викривлення вчення Церкви про божественність Христа, Пресвятої Трійці, Євхаристії та натхнення Святого Письма. У деяких заявах Конференції вищих настоятельок жіночих монаших згромаджень США звучала незгода з вченням Католицької Церкви про людську сексуальність і протести проти думки Святого Престолу на тему висвячування жінок і людей з гомосексуальними нахилами.

 

Конгрегація віровчення прийшла до висновку, що Архиєпископ Сартейн буде працювати з керівництвом Конференції над новими статутами, які потім будуть представлені для затвердження Святому Престолу. Крім того, він буде затверджувати тексти виступів від імені Конференції на великих форумах.

 

Кардинал Вільям Левада, префект Конгрегації віровчення, заявив, що висновки доктринального оцінювання спрямовані на "зміцнення і спільне відновлення Конференції вищих настоятельок жіночих монаших згромаджень США". Він висловив сподівання, що нові заходи покладуть "сильніші доктринальні засади для великої кількості позитивних ініціатив та заходів Конференції".

 

За матеріалами radiovaticana.org