//

До освячення найбільшого катедрального собору в Західній Україні залишилося 60 днів

До освячення головного храму Коломийсько-Чернівецької єпархії – катедрального собору Преображення Христового у місті Коломиї, яке здійснить Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) 19 серпня, залишається 60 днів. Про наближення великої події розповів Правлячий Архієрей Кир Миколай (Сімкайло) в ексклюзивному інтерв’ю тижневику «Коломийські ВІСТИ».

 

«Ми вдячні всім, хто допомагав і допомагає у будівництві храму, кожен етап справи чимало значить для нас. Бо цей собор не є чимось особистим, він будується для народу. Якщо є Коломийсько-Чернівецька єпархія, то повинна бути й церква, довкола якої згуртується громада. Коломияни приходять щодня та дивляться, як ідуть роботи довкола будівництва. Вони тішаться, що матимуть такий великий собор», – говорить єпископ.

 

Владика Миколай розповів, що новий храм стане духовним центром для всієї єпархії. Собор, який запроектовано для п’яти тисяч людей, вміщає в собі верхній і нижній храм. «У верхньому храмі будуть проходити богослужіння, – розповідає Архієрей, – натомість у нижній частині можна проводити катехитичні заняття, богословські конференції, наукові зустрічі та інші мистецько-просвітницькі заходи. Там буде дуже багато місця для охочих, і ми прийматимемо всіх людей, які захочуть повчитися високої культури».

 

Єпископ відзначає, що практично вся єпархіальна громада, а це приблизно 240 тисяч вірних, подали свою цеглинку на будівництво собору. Одним із жертводавців на Собор став і сам Блаженний Папа Іван Павло II, під час візиту в Україну.

 

Владика висловлюється, що Коломия, яка цього дня відзначатиме також День міста, очікує на велику кількість гостей. «Думаємо, буде багато людей: окрім громади, очікуємо на Блаженнішого Святослава (Шевчука), Главу УГКЦ, Апостольського нунція в Україні Архиєпископа Томаса Едварда Ґалліксона, всіх Єпископів, Митрополитів, римо-католицьких Єпископів, гостей з Польщі та Німеччини. Ми запрошуємо всіх людей без винятку» – каже єпарх

.

У даний час тривають роботи над завершенням іконографічного розпису храму, продовжується встановлення новітньої капілярно-водяної системи опалення, виконується облагородження прилеглої території через викладання гранітної бруківки, а також розпочато штукатурні роботи в адміністративному приміщенні поруч із собором.

 

Автор: о. В. Перцович, прес-секретар єпархії

Джерело: kolomyya.org