//

До дня народження Бенедикта XVI Єлизавета II відправила йому телеграму і нового посла

Королева Великобританії Єлизавета II 15 квітня зробила два подарунки до дня народження Папи Бенедикта XVI, який святкує сьогодні своє 84-ліття. Першим дарунком стала привітальна телеграма, що містить найкращі побажання Понтифікові, а другим –новий посол Великобританії при Святому Престолі.


Новим представником Її Величності у Ватикані вибраний Найджел Бейкер. За даними газети Telegraph, 44-річний Бейкер деякий час працював в британській штаб-квартирі Консервативної партії в кінці 1980-х років. Цікаво, що одним з його співробітників був нинішній прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. З моменту приходу у Форін-офіс (міністерство закордонних справ Великобританії) в 1989 році, Бейкер обіймав різні дипломатичні посади в Празі, Гавані, а останнім часом в Болівії, де був послом. Він також працював три роки особистим секретарем принца Чарльза, принца Уельського.


МЗС Великобританії повідомляє, що Бейкер добре знає італійську мову і проводив академічну відпустку у Вероні і Неаполі в період з 1996 по 1998 рік. Хоча він сам не є католиком, його дружина Саша із Словаччини – католичка. У них є син.

Після  призначення Бейкер заявив: «Для мене велика радість і честь прийняти це призначення. Останні кілька років спостерігається розвиток міцного і плідного глобального партнерства між Об'єднаним Королівством і Святим Престолом. Історичний візит Папи Бенедикта XVI у вересні 2010 року ще більше зміцнив ці стосунки і відкрив нові можливості для двосторонньої і багатобічної співпраці».


Новий посол сказав, що він сподівається на «поглиблення нашої взаємодії з багатьох  питань, з яких ми працюємо разом».


Бейкер займе місце Френсіса Кемпбелла – першого католика на посаді посла при Святому Престолі з часу Англійської Реформації в XVI столітті.


До сьогоднішнього призначення ходили чутки, що послом може бути призначений один з видних католицьких політиків. У зв'язку з цим згадувалася колишній міністр консервативного уряду Енн Віддікомб, що навернулася в католицтво з англіканства, а також колишній член парламенту від ліберал-демократів, лорд Девід Елтон.


За словами Даміана Томпсона, який повідомив про це призначення вже 10 квітня, Бейкера чекає важка робота: його попередник Френсіс Кемпбелл володів «дуже чутливими богословськими антенами, що дозволило йому підняти престиж і значущість свого поста». За словами скарбника Представництва всіх парламентських партій Об'єднаного Королівства при Святому Престолі Енгуса Брендана МакНейла, Бейкеру належить влізти в «великі черевики, які залишає Кемпбелл».


Бейкер приступить до своїх обов'язків в серпні 2011 року.


Джерело: sibcatholic.ru