//

Дні Богопосвяченого Життя в Івано-Франківську

13-15 лютого 2012 року в Івано-Франківській Архієпархії, з благословення нашого Митрополита Володимира, проходитимуть Дні Богопосвяченого Життя. Організатором виступає Комісія у справах Монашества. Усі члени спільнот богопосвяченого життя запрошені взяти активну участь, а всіх мирян просимо про молитовний супровід: за ласку витривалості у покликанні наших монахів і монахинь, а також за нові покликання до монашества.

 

Чому саме ця дата? Тому що це дні, які передують празнику Стрітення Господнього, який є «професійним» Днем богопосвячених осіб, бо ще у 1997 році блаженний Папа Йоан Павло ІІ в цей празник встановив Всесвітній День Богопосвяченого Життя, дбаючи, щоб уся Церква глибше задумалася над цим даром. У таїнстві Стрітення бачимо як Богородиця жертвує Богові найбільший Дар, який отримала – свого Сина Ісуса Христа, тим самим приносячи й себе в жертву. Це є символом того, як батьки жертвують своїх дітей, які отримали особливе покликання у житті, на служіння Богові. Подібну жертву з самих себе для любові до Христа складають богопосвячені особи, бо як читаємо у апостольському повчанні «Vita consecrata»: «Богопосвячене життя, що ґрунтується на прикладі життя і на вченні Господа нашого Ісуса Христа, - це дар Бога Отця своїй Церкві за діянням Святого Духа. Через євангельські ради притаманні Ісусові риси – чистота, вбогість і послух – набувають у світі постійної «видимості» і спрямовують погляд віруючих до того таїнства Божого Царства, яке вже діє в історії, але остаточно виповниться в небі»" (Йоан Павло ІІ, «Богопосвячене Життя», 1).


Празник Стрітення ГНІХ є днем особливих роздумів над чернечим життям та днем молитви за покликання до богопосвяченого способу життя.

У 2010 році такі Дні Монашества відбувалися також перед празником Стрітення при храмі Різдва Христового і  завершилися урочистою відправою у Катедральному Соборі та прекрасним концертом у Філармонії «Стрітенська свіча». 


У 2011 році на єпархіальному рівні було проведено Собор на тему «Богопосвячене Життя в УГКЦ», у якому взяли участь настоятелі спільнот та представники всіх структур нашої Єпархії, як це приписує Кодекс Канонів Східних Церков. В цьому ж таки 2011 році наш Митрополит разом із декількома представниками наших спільнот та єпархії взяли участь у Патріаршому Соборі «Про Богопосвячене Життя в УГКЦ», що проходив у далекій Бразилії.

 

У цьому 2012 році, з благословення нашого Митрополита Володимира плануються провести ДНІ БОГОПОСВЯЧЕНОГО ЖИТТЯ, на всі заходи яких запрошені члени спільнот богопосвяченого життя.


У програмі передбачено такі заходи:

 

У понеділок, 13 лютого о 17.00 год. у храмі Різдва Христового при єпископській резиденції (вул. Мазепи) буде відслужена Архієрейська Божественна Літургія, яку очолить Владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської Архієпархії. Відтак Владика матиме доповідь тему богопосвяченого життя.


У вівторок, 14 лютого о 18.00 год. буде відслужена Велика Вечірня празника Стрітення Господнього у храмі Серця Христового по вул. Василіянок, 17 при монастирі Сестер Василіянок. Відтак перегляд фільму про монашество «Сіль».


У середу, 15 лютого о 10 год. у Архікатедральному Соборі св. Воскресіння наш Митрополит Володимир очолить Божественну Літургію з нагоди Дня богопосвячених осіб.

 


о. Йосафат Бойко, ВС
Синкел у справах монашества
ІФ Архієпархії УГКЦ