//

Діяльність Апостольської Столиці у статистиці

Минулого року Ватикан позбавив священства 125 осіб і дав звільнення від зобов'язань, що випливають з прийнятих свячень щодо 675 осіб, у тому числі 75 дияконів.  Про це зазначається в опублікованому в кінці липня звіті про діяльність Святого Престолу, який налічує 1 366 сторінок і визначений як "неофіційна публікація".

 

Як повідомляє wiara.pl, у звіті представлено діяльність Святішого Отця, Римської Курії та інших ватиканських інституцій у 2011 році. Серед детальної інформації подано також дані щодо діяльності Дисциплінарного Бюро Конгрегації Доктрини Віри, яке минулого року відкрило 599 нових справ, з яких 440 стосуються найтяжчих злочинів, у тому числі 404 відносно сексуальних зловживань духовенства щодо неповнолітніх. У зв’язку з цим Святішому Отцеві скерували звернення про виключення з духовного стану "ex officio" 125 осіб, а щодо 135 – прохання про звільнення від зобов'язань, що випливають з прийнятих свячень.

 

У той же період Конгрегацією у справах духовенства видано 540 рескриптів звільнення від зобов'язань, що випливають з прийняття свячень для 49 дияконів єпархіальних та 26 із монаших згромаджень, а також 280 єпархіальних священиків і 185 із числа монахів. Слід зазначити, що у всьому світі налічується більше 412 тисяч священиків, з яких дві третини утворюють єпархіальне духовенство, а одну третину становлять монахи, а постійних дияконів є близько 40 тисяч.

 

У доповіді також, зокрема, зазначається, що минулого року Конгрегація у справах Інститутів Богопосвяченого Життя І Товариств Апостольського Життя видала згоду на прийняття монашого стану життя п'ятьма особами, що перебувають у шлюбі, за життя другого з подружжя. Конгрегація у справах Католицької Освіти, яка серед іншого, опікується духовними семінаріями, готує документ на тему використання Інтернету у формації священства.
Достатньо багато інформації подано і щодо діяльності Римської Роти. Цей ватиканський апеляційний трибунал видав упродовж 2011 року 179 остаточних рішень, що стосуються уневажнення шлюбу, більшість з яких (94) була за дійсність шлюбу.

 

Далі у звіті про діяльність Святого Престолу наведено інформацію, що стосується Секретного Архіву Ватикану, яким за минулий рік було видано 1321 вступних карток науковцям із 54 країн. Більшість із дослідників – з Італії (673), за ними йдуть іспанці та німці (по 102), американці зі США та французи (по 64), поляки (35) і британці (30). Були також вчені з Азербайджану, Китаю, Сирії, Того, Туреччини, проте жодного з Ізраїлю.

 

Відповідно до звіту, папська служба, що виділяє пожертви (Elemosineria Apostolica), відповіла на 7 тисяч звернень людей різних віросповідань про допомогу до Святішого Отця на суму 900 тисяч євро.

 

За матеріалами info.wiara.pl