//

Діячі мистецтва відзначать 60-ліття священства Бенедикта XVI

60 діячів мистецтва, що мають високу міжнародну репутацію, відзначать своїми творами 60-у річницю рукоположення  Бенедикта XVI. Ця дата припадає на 29 червня – день торжества Святих Апостолів Петра і Павла. Через кілька днів, 5 липня, в Залі ім. Павла VI сам Папа особисто відкриє присвячену йому виставку. В суботу 18 червня цей проект був представлений журналістам. На запрошення організатора – Папської Ради з культури – відгукнулося 60 діячів різних областей  культури і мистецтва: композитори, письменники, режисери, художники, архітектори, скульптори і навіть ювеліри. Наприклад, відомий композитор Енніо Морріконе присвятив Бенедикту XVI музичний твір, партитура якого написана у формі хреста.


Деякі з художників представлять твори, спеціально підготовлені для цього випадку, інші присвятять Папі щось зі своїх колишніх творів. Проте всі твори повинні відповідати заданій темі: «Сяйво істини, краса любові». Розсилаючи в лютому запрошення взяти участь у виставці, ватиканська дикастерія додала до них антологію текстів Бенедикта XVI, що можуть стати інспірацією для художників.


Як зазначив глава Конгрегації культури кардинал Джанфранко Равазі, виставка на честь Папи – це своєрідне продовження діалогу віри і культури, про необхідність якого заявив Бенедикт XVI в 2009 р., запросивши до Ватикану найбільших діячів сучасного мистецтва. Як зазначив префект ватиканської дикастерії, це було дуже нелегко. З одного боку, католицька літургія відокремилася останнім часом від високого мистецтва. З іншого боку, багато діячів мистецтва вибрали дивні шляхи розвитку, що деколи приводять до прямого богохульства. Проте, як заявив кардинал Равазі, діалог релігії і культури можливий, оскільки він має давню традицію: в минулі століття завдяки такому діалогу виникали великі шедеври.

 

Джерело: sibcatholic.ru